Историческа победа за Арсенал

Топчиите записаха три поредни успеха над Тотнъм в ерета на Висшата лига

Спорт
18:16 - 15 Септември 2024
1158
Историческа победа за Арсенал

Арсенал спечели първото за сезона дерби на Северен Лондон, след като се наложи над Тотнъм с 1:0 като гост в мач от четвъртия кръг във Висшата лига.

Успехът за „артилеристите“ дойде след гол с глава на Габриел в 64-ата минута след центриране от страна на Букайо Сака. Техният Мениджър Микел Артета пък отпразнува си новия си договор, който подписа през седмицата, с трети пореден успех като гост на големия противник в северен Лондон.

След този успех Арсенал вече има 10 точки в актива си, като воденият от Микел Артета тим се изкачи временно на 2-ро място. Тотнъм пък продължава да има сериозни трудности от началото на кампанията, като „шпорите“ имат само 4 точки и заемат 13-о място във Висшата лига.

Първото чисто положение в двубоя бе на сметката на Тотнъм. В 6-ата минута Деян Кулушевски си отвори пространство за удар и стреля в долния десен ъгъл на вратата на Арсенал, но Давид Рая демонстрира страхотен рефлекс и отрази.

Последваха много силни минути за Арсенал. В 18-ата минута след центриране в наказателното поле на Тотнъм, Кай Хаверц се извиси над всички и стреля с глава, но Гийемо Викарио се намеси по феноменален начин.

В 19-ата минута футболистите на Арсенал имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Кристиан Ромеро в собственото му наказателно поле, но 11-метров наказателен удар не отсъден от Джаред Джилет.

Доминик Соланке засече центриране в наказателното поле на Арсенал, но ударът му с глава бе неточен в 27-ата минута.

Юриен Тимбер влезе грубо в краката на опонент в 36-ата минута, а Джилет реагира с жълт картон. Футболистите на Тотнъм имаха претенции за червен такъв, но след преразглеждането на ситуацията с ВАР, решението за жълт картон взето на терен остана.

През първото полувреме на Дербито на Северен Лондон главният арбитър Джаред Джилет вдигна цели 7 жълти картона, пет които бяха за футболисти на „шпорите“.

Преди изтичането на минута игрово време от втората част Викарио отново трябваше да се намесва, за да пресича добро ниско центриране отляво към Букайо Сака. Срещата продължи по познатия от първите 45 минути начин, като двата отбора си разменяха опасности.

Няколко минути по-късно Джеймс Мадисън центрира в наказателното поле на Арсенал, където Мики ван де Вен засече, но не успя да намери целта.

Арсенал успя да нанесе решителен удар в 64-ата минута, когато Букайо Сака центрира от корнер, а в наказателното поле на Тотнъм Кристиан Ромеро изпусна Габриел, който отправи удар с глава, като не остави никакви шансове на Викарио да отрази.

Папе Матар Сар отправи мощен удар от средна дистанция в 73-ата минута, но Давид Рая внимаваше и съумя да се намеси.

В първата минута от добавеното време Деян Кулушевски отправи удар от средна дистанция, но прати топката над напречната греда.

До края на двубоя Тотнъм потърси изравнителното попадение, но Давид Рая и защитата пред него запазиха мрежата си „суха“.