Историческа промяна: САЩ са готови да облекчат ограниченията върху марихуаната

Канабисът ще остане контролирано вещество и няма да се легализира директно за развлекателна употреба

Новини
07:50 - 01 Май 2024
3475
Историческа промяна: САЩ са готови да облекчат ограниченията върху марихуаната

Администрацията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) ще предприеме прекласифициране на марихуаната като по-малко опасен наркотик, което е историческа промяна на американската политика за наркотиците, която може да има широк ефект в цялата страна, съобщава Асошиейтед прес.

Предложението, което трябва да бъде прегледано от Службата за управление и бюджет (OMB) на Белия дом, ще признае медицинската употреба на канабиса и ще признае, че тя има по-малък потенциал за злоупотреба, отколкото някои от най-опасните наркотици в нацията. Това обаче няма да легализира марихуаната директно за развлекателна употреба.

Ходът на агенцията, потвърден пред AP във вторник от петима души, запознати с въпроса, които говориха при условие за анонимност, премахва последното значително регулаторно препятствие преди

най-голямата промяна в политиката на агенцията за повече от 50 години.

След като OMB подпише, DEA ще коментира плановете си за изместване на текущата класификация на марихуаната като наркотик от списък I, заедно с хероина и LSD. След обществен коментар и преглед от административен съдия, агенцията в крайна сметка ще публикува окончателното правило.

„Днес (вчера - б.р.) главният прокурор оповести предложение за прекласифициране на марихуаната от списък I в списък III“, каза в изявление директорът по обществените въпроси на Министерството на правосъдието. DEA е служба в структурата на Министерството на правосъдието. „След като бъде публикувано от Федералния регистър, ще започне официален процес на създаване на правила, както е предписано от Конгреса в Закона за контролираните вещества.“

Подписът на главния прокурор Мерик Гарланд хвърля цялата тежест на Министерството на правосъдието зад този ход и изглежда сигнализира за важността му за администрацията на Байдън.

Промяната идва, след като президентът Джо Байдън призова за преразглеждане на федералния закон за марихуаната през октомври 2022 г. и

реши да помилва хиляди американци, осъдени на федерално ниво просто за притежание на наркотика.

Той също така призова губернаторите и местните лидери да предприемат подобни стъпки за заличаване на присъдите за марихуана.

„Криминалните досиета за употреба и притежание на марихуана са наложили ненужни бариери пред възможностите за работа, жилище и образование“, каза Байдън през декември.

„Твърде много животи бяха преобърнати поради неуспешния ни подход към марихуаната. Време е да поправим тези грешки.”

Байдън и нарастващ брой законодатели от двете основни политически партии настояват за решението на DEA, тъй като марихуаната става все по-декриминализирана и приемана, особено от по-младите хора. Проучване на Gallup миналата есен установи, че

70% от възрастните подкрепят легализацията,

най-високото ниво, регистрирано досега от социологическата фирма и повече от два пъти повече от приблизително 30%, които я подкрепиха през 2000 г.

DEA не отговори на многократните искания за коментар от страна на АР.

Субстанциите от списък III все още са контролирани вещества и подлежат на правила и разпоредби,

а хората, които ги продават без разрешение, могат да бъдат изправени пред федерално наказателно преследване.

Някои критици твърдят, че DEA не трябва да променя курса си по отношение на марихуаната, като казват, че това не е необходимо и може да доведе до вредни странични ефекти.

Джак Райли, бивш заместник-администратор на DEA, каза, че има притеснения относно предложената промяна, тъй като смята, че марихуаната остава възможен „преходен наркотик“, който може да доведе до употребата на други наркотици.

„Но от гледна точка на това, че имаме

яснота да използваме нашите ресурси за борба с други големи наркотици, това е положително“,

каза Райли, отбелязвайки, че само фентанилът е причина за повече от 100 000 смъртни случая в САЩ годишно.

От другата страна на спектъра, някои твърдят, че

марихуаната трябва да се третира по начина, по който се третира алкохолът.

Лидерът на мнозинството в Сената сенатор Чък Шумър от Ню Йорк каза в изявление. „Конгресът трябва да направи всичко възможно, за да сложи край на федералната забрана на канабиса и да се справи с дългогодишните вреди, причинени от войната срещу наркотиците.“

Федералната политика за наркотиците изостава от много щати през последните години, като

38 вече са легализирали медицинската марихуана, а 24 са легализирали употребата й за развлечение.

Това спомогна за бързия растеж в индустрията на марихуаната, чиято стойност се оценява на близо 30 милиарда долара. Облекчаването на федералните разпоредби може да намали данъчната тежест, която може да бъде 70% или повече за бизнеса, според индустриални групи. Това също може да улесни изследването на марихуаната, тъй като е много трудно да се провеждат разрешени клинични проучвания на вещества от списък I.

Непосредственият ефект от разсрочването върху наказателноправната система на нацията вероятно ще бъде по-приглушен, тъй като

федералните съдебни преследвания за обикновено притежание на канабис са доста редки през последните години.

Но разхлабването на ограниченията може да доведе до множество непредвидени последици във войната с наркотиците и извън нея.

Критиците посочват, че като субстанция от списък III марихуаната ще остане регулирана от DEA. Това означава, че приблизително 15 000 обекта за канабис в САЩ ще трябва да се регистрират в DEA като обикновени аптеки и да изпълняват строги изисквания за отчитане, нещо, което те не желаят да правят и с което DEA не е в състояние да се справи.

Освен това има международни договорни задължения на Съединените щати, главното сред които Единната конвенция за наркотичните вещества от 1961 г., която изисква криминализирането на канабиса.