Историческа сензация: Ван дер Любе не е подпалил Райхстага

86 години по-късно не се знае кой е опожарил германския парламент през 1933 г.

Топ
10:42 - 27 Юли 2019
6390
Историческа сензация: Ван дер Любе не е подпалил Райхстага

Нов документ оневинява окончателно Маринус ван дер Любе за пожара на Райхстага в Берлин пред 1933 г., съобщава ДПА. В архивите на съда в Хановер е открита нотариално заверена декларация от 1955 г. от бивш член на Националсоциалистическата партия, от която става ясно, че Ван дер Любе е пристигнал пред сградата, когато тя вече е била обхваната от пламъците.

Все още няма неопровержими доказателства кой е виновен за пожара, използван от нацисткия режим за въвеждане на диктатура в Германия.

Германия може да се приближава към разбулване на десетилетната мистерия с пожара в сградата на Райхстага, коментира ДПА появата на сензационния документ.

Според разказа на член на нацисткото паравоенно подразделение СА (SA) или както е пълното му наименование "Щурмабтайлунг" ("Щурмово отделение"), копие от който бе видяно от ДПА, в нощта на пожара той е закарал до Райхстага холандския комунист Маринус ван дер Любе, който по-късно е екзекутиран от нацистите, предава БТА.

Очевидецът, идентифициран като Ханс-Мартин Ленингс, пише, че когато той и колегите му пристигнали там с Ван дер Любе, усетил "странна миризма на изгоряло, а из помещенията се носели облаци дим".

Пожарът в Райхстага от 27 февруари 1933 г. е приписан на Ван дер Любе, който е екзекутиран за палеж. Но след края на нацисткия режим вината му започва да се поставя под съмнение.

Ван дер Любе пред съда през 1933 г.

Нацистите обвиняват комунистите, че те са запалили пожара и се възползват от случая, за да въведат извънредни правомощия, с които на практика е суспендирана конституцията и това отваря пътя за диктатурата на Адолф Хитлер. Официално все още остава мистерия кой всъщност е подпалил пожара.

Ленингс допълва, че той и колегите му впоследствие протестирали срещу ареста на Ван дер Любе. "Бяхме убедени, че няма как Ван дер Любе да е бил подпалвачът, тъй като по наши наблюдения Райхстагът вече гореше, когато го оставихме там", заявява Ленингс.

През 1955 г. Ленингс, който умира през 1962 г., поискал разказът му да бъде нотариално заверен, в случай, че делото за пожара в Райхстага някога бъде възобновено - нещо, което в миналото е обсъждано, за да бъде изчистено посмъртно името на Ван дер Любе.

Вчера съдът в Хановер потвърди пред ДПА автентичността на документа.


Прословутият фотоколаж, изобразяващ Георги Димитров и нацисткия водач Херман Гьоринг

По обвинения за съучастничество в подпалването на пожара бяха арестувани и 3-ма българи, дейци на Коминтерна - Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов. С аргументираната си и пламенна защитна реч, произнесена на немски език, Георги Димитров обръща хода на процеса. А с помощта на организираната защита на международната антифашистка общественост, включително проведения в Лондон паралелен контрапроцес, комунистите са оправдани на Лайпцигския процес.