Историческата комисия със Северна Македония отчете нулев напредък (НА ЖИВО)

Движим се със скоростта на костенурка, заяви говорителят Ангел Димитров

Новини
17:49 - 04 Декември 2020
2191
Историческата комисия със Северна Македония отчете нулев напредък (НА ЖИВО)

Историческата комисия със Северна Македония отчете нулев напредък от 11-а среща. Няма и миниатюрна стъпка, направена в преговорите, заяви говорителят на комисията Ангел Димитров.

Няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа. Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенуркско темпо... Животът на един договор, за да бъде изпълнен, съвсем не се брои с дълголетието на костенурките и много ми се иска в следващата година, ако работим пълноценно, наистина да направим това, което се очаква от нас заради подписания Договор за добросъседство, каза Димитров.

Беше поставен въпросът за езика без това да е била споделено преди това с нас, консултирано, както и нашето външно министерство да бъде предупредено. Нашите колеги от българска страна не направиха нищо да разрешат този проблем, коментира македонският историк Драги Георгиев. Разказа, че на заседанието на комисията била обсъдена и историята в учебниците за седми клас, където се разказва за цар Самуил, но отново не могли да постигнат консенсус.

Имаме абсолютно противопоставяне и виждане какво трябва да пише в учебниците, категоричен бе той. И подчерта, че с българската страна си говорели на различни езици. Георгиев разказа, че в последните минути от заседанието са говорили за Гоце Делчев, но не стигнали доникъде.