Исторически пробив! Двама BG алпийци сред световно най-добрите

Алберт Попов и Камен Златков в топ 20 на Световната купа

Топ
00:05 - 23 Декември 2021
3596
Исторически пробив! Двама BG алпийци сред световно най-добрите

Не един, а двама български алпийци за първи път пробиха сред световно най-добрите в един старт от Световната купа по ски. На нощния слалом в италианския курорт Мадона ди Кампилио Алберт Попов завърши 11-и, а Камен Златков - 19-и.

За Камен точките са първи, като успя да влезе сред 30-те за втория манш, макар и да стартира с 50-и номер. За Алберт точките пък са поредни в слалома този сезон. Като класирането му е най-добро от края на януари, когато беше 6-и в Шладминг.

Попов взе 20 точки за Световната купа и се изкачи до 14-о място в класирането в дисциплината слалом. Златков спечели 12 точки и дели 28-о място с австриеца Манфред Мьолг.

Състезанието в Мадона ди Кампилио спечели световният шампион в дисциплината Себастиан Фос-Солеваг. Надпреварата беше изключително драматична, след като водачът от първия манш Клеман Ноел от Франция напусна състезанието, като пропусна последната врата, въпреки големия си аванс. Втори се класира французинът Алекси Пентюро, а трети - Кристофер Якобсен.

"Страхотен ден за България в Мадона. 11 място за мен и първо влизане на Камен в топ 30 с 19 място!
Поздравления на нашите екипи , Българска федерация ски и всички замесени! Весели празници и бъдете здрави!", написа Аби на страницата си във фейсбук.