Исторически шок: Руснаците крият, че Кирил и Методий са свързани с България

Путин настоява, че славянската писменост идва от македонските земи

Русия
19:20 - 22 Август 2019
11933
Исторически шок: Руснаците крият, че Кирил и Методий са свързани с България

Руснаците са изтрили всички данни в историческите си музеи, че Кирил и Методий са създатели на българската азбука, научи Lupa.bg от българи и родни учени, посетили наскоро Русия. Делото на Кирил и Методий и техните ученици за разпространението на славянската писменост в Русия е сред най-трайните табута в съветската и отчасти в руската историография, каза преди време историкът проф. Христо Матанов от Софийския университет.

Мисълта, че толкова важната за духовността азбука е „пренесена” от една малка и незначителна държава като България, е непоносима за Кремъл, коментира той. Русия и сега признава с половин уста, че христианизирането на славянските народи от Кирил и Методий е свързано с българската държава. По времето на Сталин в съветските училища дори се учи, че всъщност руската азбука е създадена от идеолога на болшевишката революция Владимир Илич Ленин.

Lupa.bg се натъкна на любопитен публичен пост във Фейсбук на българката Цвета Попова, която пише следното: „За 5 дни не срещнах българин по улиците на Москва. Явно не е популярна туристическа дестинация. Затова реших да ви запозная с някои мои впечатления. Научени сме да тачим руснаците още от детската градина. Те нас никак не ни харесват. Не срещнах един руснак за 9 дни, който да се зарадва на българи. По-лошото е, че разходката в музеите им (Музея на руската история в Москва, ВНДХ) ме срещна с отблъскващата действителност, че руската държава е изтрила всички положителни достижения на българите и на това учи децата си."


Попова публикува снимки от интерактивната експозиция „Кирилица: когда, зачем, откуда?“ по повод 80-годишнината на парка ВДНХ в Москва. "В нея са изложени карта на нашата част от Европа от IX в., където фигурират Македония!, Черна гора, Сърбия, но не и България. Черноризец Храбър е с неясен произход, а според текстовете византийските братя Кирил и Методий по поръка на Великоморавския княз са създали глаголицата. За превода на богослужебните книги те са „създали“!!! нов език, църковнославянски, въз основа на южнославянския диалект, на който говорили в родния им град Солун!!!", пише Цвета Попова. 


И добавя: "Не мога да си представя филолог, пък бил той и най-зависимият от държавната баница, който да твърди, че Кирил и Методий сами са създали език, на който неизвестно как говорят толкова много и териториално отдалечени народи. Обидно ми беше да чета и разглеждам толкова много лъжи, представящи създаването на кирилицата така, че да се изключи изцяло този велик български принос. Нямаше ред за княз Борис I. Ваша е преценката дали да приемате руснаците като братя. Все пак имайте предвид, че явно е тяхна държавна политика децата им да не учат истинските факти и България да не съществува на картата.”

На руската карта от Средновековието липсва българската държава


Преди две години навръх 24 май по време на срещата си в Москва с македонския президент Георги Иванов Владимир Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. В Руcия знaeм, чe кирилицaтa идвa oт Визaнтия, каза пък преди време в България шaхмaтиcтът и дeпутaт oт руcкaтa Думa Aнaтoлий Кaрпoв.

 

Снимки: Фейсбук профил на Цвета Попова