Исторически успех: Владо Илиев спечели сребро на световното по биатлон

31-годишният смелчага от Троян лекувал ишиас през лятото

Спорт
18:57 - 13 Март 2019
2215
Исторически успех: Владо Илиев спечели сребро на световното по биатлон

Исторически момент за мъжкия биатлон на България! Владимир Илиев спечели сребърен медал от световното първенство в Йостерсунд, Швеция. При силен снеговалеж и вятър 31-годишният смелчага от Троян шокира големите фаворити с брилянтна стрелба (само една грешка) и силно бягане, за да завърши на второ място в индивидуалния старт на 20 км.  

Това е първи медал за България от световно първенство по биатлон при мъжете. Иначе Илиев изравни най-доброто ни постижение изобщо досега – среброто на Цветана Кръстева при жените в спринта на 7,5 км през 1989 г.

Илиев изкара доста тежко лято миналата година, като лекуваше ишиас. Този сезон засега няма класиране в топ 10 на световната купа, а най-силното му представяне бе на европейското първенство в Минск, където се наредиш шести в спринта.

В хода на състезанията имаше доста проблеми със стрелбата, но сега индивидуалния старт в Йостерсунд изригна с 19 от 20 повалени мишени и пред него остана само победителят Арнд Пфайфер от Германия, който бе безгрешен на рубежа. Трети се класира носителят на осем медала от световни Тарей Бьо (1:09.1 мин)

„Накрая знаех, че има малко състезатели след мен, които да могат да ме изместят. Мислех си, че ще бъда високо в класирането. Не очаквах да съм втори, но така се стекоха обстоятелствата. Дадох всичко от себе си, наистина ми беше много тежко.

В последните 20 състезания не ми е било толкова тежко в последна обиколка. Може би и заради условията беше така. Давах всичко от себе си и се получи, нямам думи”, бяха първите думи на Илиев след големия успех.

Останалите ни биатлонисти също записаха прилични класирания в старта. Димитър Герджиков завърши 21-и с една грешка при стрелбата, а Красимир Анев допусна два пропуска и се нареди на 27-о място.