Исторически успех за Нова Зеландия!

Кивитата биха Норвегия на Световното по футбол за жени

Спорт
12:28 - 20 Юли 2023
1767
Исторически успех за Нова Зеландия!

Единият от домакините на Световното първенство за жени - Нова Зеландия, постигна минимална победа с 1:0 над Норвегия в откриващия мач на турнира.

Това е исторически първи успех за дамския национален отбор на страната, след като “кивитата” не бяха спечелили нито един от предишните си 15 мача на подобен форум (3 равенства и 12 загуби).

Мъжкият състав на островната държава обаче все още очаква първата си победа на Мондиал.

През първата част нямаше почти никакви голови възможности пред двете врати. През второто полувреме обаче нивото на игра се повиши. В 48-ата минута Хана Уилкинсън даде аванс на домакините, възползвайки се от асистенция на Жаки Хенд.

В 81-вата минута Тува Хансен можеше да изравни с далечен шут, но Виктория Есон успя да избие топката в напречната греда. Малко преди края на редовното време именно Хансен игра с ръка на границата на наказателното си поле при центриране на Малия Стайнмец и след проверка с ВАР се стигна до дузпа за “кивитата”.

След изпълнението на Риа Персивал от бялата точка обаче топката срещна напречната греда. Въпреки това новозеландките успяха да задържат своя аванс в 9-минутното добавено време и така започнаха турнира с победа.

Другият домакин на Световното първенство - Австралия, ще изиграе първия си мач срещу Ирландия също днес, но от 13:00 часа.