Историческо! Цанко Цанков се пребори със студените води на Тихия океан! (СНИМКИ)

Той е първият българин, изминал с плуване разстоянието от остров Каталина до Лос Анджелис - 36 километра

Спорт
20:56 - 28 Август 2023
8157
Историческо! Цанко Цанков се пребори със студените води на Тихия океан! (СНИМКИ)

Българският плувец Цанко Цанков постигна нещо историческо - той успя в студените води на Тихия океан. В едно много тежко и трудно състезание, изпъстрено с доста препятствия, той финишира за 10 часа, 33 минути и 29 секунди!

По този начин Цанков стана първият българин, изминал с плуване разстоянието от остров Каталина до Лос Анджелис, което е 36 километра.

Огромни вълни през нощта и температура на водата около 18 градуса съпътстваха постижението. В последните 2000 метра температурата на водата е била дори 15 градуса.

Още на втория час Цанко получил хипотермия и няколко кризи, но демонстрира българския борбен дух и не се отказа, давайки всичко от себе си до края - без спиране от старта до финала!

Нашето момче вече се намира на борда на лодката и се затопля постепенно. В кондиция е, но зверски уморен, информираха от щаба на Цанков.

Стартът беше даден от остров Каталина в 23:38 часа местно време (09:38 българско). Целта беше плувецът ни да измине 34 километра (нощно плуване, останалите два с изгряването на слънцето) до бреговете на Лос Анджелис във водите на Тихия океан.

Това е официално състезание от седемте най-трудни маратони на планетата, което е под егидата на Световната федерация в открити води - Wowsa, и на борда на водещата лодка имаше двама съдии от централата, които следят за правилата.

Нашият екип направи преди дни последната си работна среща с капитан Дейвид Харви преди историческото нощно плуване на Цанко Цанков. Харви е човекът, който управлява основната лодка Pacific moon по дистанцията от остров Санта Каталина до Лос Анджелис.

Преди състезанието по специална програма Цанко изплува над 2000 тренировъчни километра в подготвителния процес.