Историческо! Грузия отива на Евро 2024!

Ще гледаме Кварадона по терените на Германия, Гърция си отива у дома

Спорт
22:09 - 26 Март 2024
2310
Историческо! Грузия отива на Евро 2024!

Грузия написа паметна страница от своята футболна история, след като се класира за първи път на Европейско първенство.

Грузинският национален отбор спечели с 4:2 след изпълнение на дузпи срещу Гърция в решаващ плейоф от европейските квалификации, който се игра на стадион "Борис Пайчадзе" в Тблиси.

В редовното време и продълженията резултатът бе 0:0. При дузпите гърците сбъркаха на два пъти и това се оказа решаващо.

Двата отбора играха изключително предпазливо и головите положения бяха рядкост.

В края на първото полувреме напрежението взе връх и се стигна до сблъсъци между футболистите на двата отбора, при които резервният вратар на Грузия Гиорги Лория бе изгонен с директен червен картон.

Пред Анастасиос Бакасетас имаше не лоша възможност в 70-ата минута, но ударът му бе блокиран.

Във втората минута на добавеното време на мача Хвича Кварацхелия направи добър пробив, влезе в наказателното поле на Гърция и стреля, но ударът му бе омекотен от защитник и топката без проблеми попадна в ръцете на Одисеас Влаходимос.

В 100-ата минута Бакасетас можеше да изненада Гиорги Мамардашвили, но вратарят внимаваше и спаси.

Три минути по-късно след центриране от корнер в наказателното поле на Грузия, Константинос Мавропанос се извиси над всички и стреля с глава, но над напречната греда в аут.

Грузия изпусна най-доброто положения в целия мач в 105-ата минута. Жорж Микаутадзе направи добър пробив, след което намери на отлична позиция Зурико Давиташвили, а той стреля отблизо, но Влаходимос се намеси решаващо и спаси.

Георги Цитайшвили направи отличен пробив в 109-ата минута, но стреля от малък ъгъл, което позволи на Влаходимост да се намеси и да избие в корнер.

Така се стигна до изпълнението на дузпи.

Гиорги Кочорошвили реализира първата дузпа за Грузия, но Анастасиос Бакасетас пропусна, а Мамардашвили хвана ъгъла и спаси удара му.

Последваха точни изпълнения и за двата отбора на Зурико Давиташвили и на Георгиос Масурас.

Жорж Микалтадзе стреля встрани от левия страничен стълб, което даде възможност на гърците да изравнят резултата и те се възползваха, след като Андреас Бухалакис бе точен за 2:2.

Лаша Двали бе безкомпромисен, пращайки Влаходимос в другия ъгъл за 3:2.

Георгиос Якумакис не успя да намери очертанията на вратата при четвъртото изпълнение за Гърция, пращайки топката встрани от десния страничен стълб на вратата на Гиорги Мамардашвили.

Победната дузпа за Грузия бе реализирана от Ника Квеквескири, а празненствата на „Борис Пайчадзе“ започнаха веднага, като грузинските привърженици нахлуха на терена, за да отпразнуват епохалното събитие