ИСТОРИЧЕСКО! Илон Мъск изстреля 2 души в Космоса (СНИМКИ+ВИДЕО)

НАСА за първи път от десетилетие изпрати пилотиран кораб от американска земя

Актуални новини
22:23 - 30 Май 2020 (обновена)
11082
ИСТОРИЧЕСКО! Илон Мъск изстреля 2 души в Космоса (СНИМКИ+ВИДЕО)

Първият пилотиран полет на създадения от SpaceX кораб Crew Dragon, планиран за 22:22 българско време в събота, излетя успешно от космическия център "Кенеди" във Флорида. Изстрелването бе планирано на 27 май, но бе отменено поради лоши метеорологични условия 20 минути преди старта. НАСА излъчва на живо събитието.

Капсулата, монтирана за ракетата носител „Фалкън-9“ на SpaceX излетя точно в 22:24 ч. българско време към Международната космическа станция. На борда са двама от най-опитните американски астронавти - Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които се впуснаха в близо 19-часово пътешествие до МКС.


„Фалкън-9“ достигна скорост от над 27 000 км/час. Първата степен на ракетата-носител, която успешно кацна на платформата в Атлантическия океан. Tова е първият път, в който американската агенция за космически изследвания (НАСА) използва частна компания, за да транспортира екипаж в орбита.

Изстрелването на ракетата бе наблюдавано лично от президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс.


Подготовката за полета в събота течеше по-рано от предвиденото по график. Астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен заеха местата си 10 минути по-рано от очакваното време. След като специалистите на SpaceX осигуриха астронавтите на техните места и проверката на комуникационната система на екипажа с центъра за контрол на полета приключи, люкът на космическите кораби бе затворен.Астронавтите ще достигнат Международната космическа станция в неделя и ще останат в орбита около 3-4 месеца. Крайната дата на тестовия полет на Crew Dragon все още не е определена.


 
Съединените щати прекратиха самостоятелните пилотирани полети през 2011 г., завършвайки програмата за космически совалки. Откакто НАСА прекрати полетите на совалки американските астронавти летят до МКС с руските кораби „Союз“. Първоначално се предполагаше, че
американските пилотирани полети ще започнат през 2017 г

Изграждането на нов пилотиран космически кораб по договор с НАСА поеха компаниите SpaceX и Boeing, създавайки съответно апаратите Crew Dragon и Starliner. Crew Dragon направи успешен тестов безпилотен полет до Международната космическа станция през март миналата година. Първият безпилотен тест на Starliner се провали, корабът се върна на Земята без да се скачи с МКС. 


Въпреки прогнозите за бури и днес, двамата астронавти на НАСА се отправиха към стартовата площадка за следващ опит за историческо извеждане в орбита на пилотирания кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX).

Това е първото извеждане на астронавти в орбита от частна компания. Освен това НАСА за първи път от почти десетилетие изстрелва пилотиран кораб от американска земя.

Два часа преди полета астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен облякоха лъскавите си чернобели космически костюми с помощна на техници с черни маски, ръкавици и черни качулки, изглеждащи като нинджи.