Историческо: Нови реформи и правила за Висшата лига и английския футбол

Спорт
13:03 - 24 Февруари 2023
1729
Историческо: Нови реформи и правила за Висшата лига и английския футбол

Правителството на Великобритания подготвя исторически реформи и правила за Висшата лига и английския футбол. Планът е залегнал в така наречената "Бяла книга" за английския футбол – доклад на бившия министър на спорта Трейси Крауч, в който редица фенове са изказали мнения и препоръки.

Ключовите точки в подготвяните реформи са:

- Създаването на независим регулатор, който има за цел да следи за лицензирането на клубовете и финансовото им състояние;

- Да се блокират всякакви бъдещи стъпки за присъединяване към Суперлигата и други подобни.

- Да се затегнат съществуващите правила за собственици и директори, за да се гарантира, че отборите са защитени от недобросъвестни собственици.

- Да се даде по-голяма възможност на феновете да участват в управлението на техните клубове.

Сред мерките ще бъде и система за лицензиране от Висшата лига до Националната лига, която ще изисква клубовете да бъдат одобрени по редица въпроси, преди да стартират сезона.

Реформата обаче е приета с голяма доза скептицизъм от страна на клубовете, които са притеснени, че това ще повлияе негативно на чуждестранни инвестиции. Съществуват и подозрения, че законите ще ограничат разходите за трансфери.

Oт Висшата лига реагираха с изявление, че признават необходимостта от промяна в управлението на футбола и внимателно ще разгледат плана на правителството да превърне играта в регулирана от държавата индустрия.

Един от основните аспекти на реформите ще бъде и начинът, по който огромното богатство на Висшата лига се преразпределя надолу по футболната пирамида.

Целта е да се намали чувствително разликата между отборите от елита и тези в Чемпиъншип. Все пак предложените реформи със сигурност няма да бъдат въведени веднага, като ще бъде необходим срок между 12 и 18 месеца за тяхното въвеждане в действие.