Историческо: Отпадат преиграванията в Англия

Финалът ще се играе в съботата от предпоследния уикенд от сезона

Спорт
12:05 - 19 Април 2024
2523
Историческо: Отпадат преиграванията в Англия

Футболната асоциация на Англия и Премиър лийг постигнаха споразумение за изменения във формата на провеждане на ФА Къп. Промените са значителни, като ще влязат още от началото на следващия сезон и ще бъдат в сила поне в следващите шест години.

Една от най-съществените от тях е, че преиграванията отпадат окончателно още от първи кръг. В настоящия формат преигравания имаше при равенствата в първите четири кръга.

Втората най-съществена промяна е, че финалът ще се играе в съботата от предпоследния уикенд от сезона, като в този ден, както и в предходната вечер, няма да има мачове от Премиър лийг.

Четвъртият и петият кръг ще се играят без през същите уикенди да има и мачове от Премиър лийг, като мачовете от четвъртия кръг ще проведат от петък до сряда.

Другите съществени промени за следващата кампания са, че Премиър лийг увеличава парите във футболната пирамида с 33 милиона паунда, така че общата сума, с който ще бъде подпомогнат непрофесионалния футбол през сезон 2025/26 възлиза на 133 милиона.

Съществено е и това, че от следващата кампания няма да има пауза през януари. Тя отпада, за да може сезонът да започне в средата на август и по този начин играчите да имат по-дълга почивката през лятото.