Историческо! Петър Стойчев - първият българин, завършил Oceans Seven!

Два тайфуна са застрашавали българина във водите

Спорт
19:15 - 14 Август 2024
1634
Историческо! Петър Стойчев - първият българин, завършил Oceans Seven!

Пореден огромен успех за плувния маратонец Петър Стойчев! Българинът успя да преплува и протока Цугару, с което се превърна в първия роден представител, който е успявал да завърши и седемте маратона от престижната верига Oceans Seven.

Нашият плувец разкри, че последното му плуване не е минало без премеждия. Два тайфуна са застрашавали българина във водите между град Кодомари и остров Хокайдо в Япония.

"Горд на седма степен! Първи българин с Oceans Seven!

Успях да преплувам и последния, седми маратон в открити води от Oceans Seven!

При тежки условия, между два тайфуна в района, успях да изплувам и протока Цугару. Стартирах от град Кодомари в 4:18 часа японско време, стигнах брега на Хокайдо в 13:48 часа.

Преодолях дистанцията за 9 часа 30 минути и 20 секунди. За малко над 3 часа бях на половината от дистанцията, след което насрещните течения станаха много силни.

Беше изключително тежко плуване, но над умората изплуват щастието и гордостта, че станах първият българин с Oceans Seven.

1. Ламанша

2. Протокът Кук

3. Протокът Гибралтар

4. Протокът Молокай

5. Каналът Каталина

6. Северният канал

7. Протокът Цугару

Станах едва 32-ият човек в целия свят и първият от България с това постижение!

Благодаря на всички българи за огромната подкрепа, която усещах по време на тези тежки плувни маратони в открити води, по време на предизвикателство, което за плуването е смятано за еквивалент на Seven Summits - изкачването на най-високите планински върхове на седемте континента.

Да усещам тази българска гордост у всички, си е отделен връх! Още веднъж ви благодаря!", написа Стойчев в социалната мрежа.

Той благодари още на всички, които са го подкрепяли в това трудно предизвикателство.

Стойчев обаче не спира дотук! Той си постави нова висока цел - да подобри световния рекорд за преплуване на прохода Ламанш в най-скоро време, като по този начин постави нов световен рекорд за най-бързо справяне с Oceans Seven.

"Настоящото постижение е на Анди Доналдсън. Той стана първият в света, успял да преплува и седемте маратона в рамките на 1 година - от 7 август 2022 до 27 юли 2023 г. За петте месеца от средата на март 2024 г. до средата на август 2024 г. успях да преплувам шест от седемте си маратона от Ocean Seven. Затова реших да преплувам отново Ламанша, за да опитам да подобря рекорда и да стана първият човек в света, постигнал Oceans Seven за половин година!", съобщава Стойчев.

Неговото преплуване на Ламанша е от 2007 г.