ИСТОРИЧЕСКО! Рома с първи евротрофей!

Спорт
00:02 - 26 Май 2022
4379
ИСТОРИЧЕСКО! Рома с първи евротрофей!

Рома дочака звездния си миг в европейските клубни турнири. Италианският клуб излъга с 1:0 Фейенорд във финала на първото издание на новия турнир на УЕФА Лига на конференциите.

На впечатляаващия стадион "Арена Комбетаре" в Тирана Николо Дзаниоло бе големият герой за "вълците" с гола си в 32-рата минута, като това попадение остана и единствено в мача.

Играчите на Фейенорд удариха две греди през второто полувреме, в което Рома игра изцяло дефанзивно, но "джалоросите" в крайна сметка постигнаха целта си.

Трикратният шампион на Италия излезе на тетена за първия си трофей в Европа в своята история, като изключим спечеления през 1961 година турнир за Купата на панаирните градове.

Грандът от Ротердам пък два пъти е печелил Купата на УЕФА (Лига Европа е наследник на турнира) и веднъж Купата на еворпейските шампиони. Клубът има в колекцията си и една Междуконтинентална купа.

Двубоят започна с видима предпазливост и в двата лагера, като положения в първите 15 минути на практика липсваха. Неточностите във финалните третини преобладаваха.

Въпреки постната продукция в Тирана символичните домакини откриха с първия удар в мача.

След извеждащ пас към Дзаниоло италианецът овладя и с второто докосване успя да преодолее Билоу с прехвърлящ удар в 32-а минута. 

В 41-а минута Оркан Кьокчу пробва отдалеч, но без никакви затруднения за Руи Патрисио. В 45-а минута Рийс Нелсън видя как негов удар бива блокиран от куп играчи на Рома.

Второто полувреме продължи със силното темпо от страна на нидерландците. След центриране Мансини удари гредата ан вратата на Патрисио, а след това и Аурснес принуди стража да спасява решително. 

Само три минути по-късно Маласия стреля мощно по диагонал и принуди Патрисио да избива отново в гредата си, но италианците започваха да изглеждат притиснати в собствената си половина. 

В 52-а минута Тами Ейбрахам беше задържан, излизайки сам срещу стража на Фейенорд, но той не падна, а съдията реши, че защитникът на символичните гости не заслужаваше директен червен картон. 

Постепенно "вълците" успяха да се окопитят и да притъпят ритъма на гостите, доближавайки се с всяка минута до мечтания успех.

В 73-а минута Рик Карсдорп видя как негов удар бива спасен от стража на Фейенорд Билоу.

Синистера регистрира точен удар в 82-а минута, но прекалено слаб. Минутите текаха неуморимо за състава на Фейенорд обаче. 

В 85-а минута Билоу успя да предотврати попадение на Пелегрини, чийто силен шут беше спасен.