Италианец остана единственият конкурент на Сергей, ЕНП ще подкрепи ПЕС за шеф на ЕП

Утре рано сутринта ще знаем името на новия парламентарен бос

Новини
23:09 - 02 Юли 2019
3630
Италианец остана единственият конкурент на Сергей, ЕНП ще подкрепи ПЕС за шеф на ЕП

Лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер обяви, че ще подкрепи кандидата на ПЕС за позицията председател на събранието. Междувременно от туитър съобщения на евродепутати социалисти стана ясно, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев има вътрешна конкуренция за шеф на ЕП. Това е италианецът Давид-Мария Сасоли. Досегашният шеф на ЕП Антонио Таяни (ЕНП) е също от Италия.

Новият председател на Европейския парламент ще бъде избран утре сутринта в 9 ч от Европейския парламент в Страсбург.

Иначе почти сигурният нов шеф на Европейската комисия е Урсула фон дер Лайен. 61-годишната дама е учила в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г., но под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик - баща й е премиер на Долна Саксония. После се захваща с медицина и завършва Хановерския медицински университет.

След най-дългия Европейски съвет предстои вот в Европарламента за най-високия пост в Съюза – председател на Комисията. Много критики обаче се отправят от Страсбург към кандидатурата на фон дер Лайен, така че предстои да видим дали кандидатът, който си избраха европейските лидери е избираем.