Италианската мафия съхранява боклука си в България?

Отпадъците са като кокаина - източник на огромни печалби за Ндрангета, пише „MBS News“

Общество
21:00 - 18 Януари 2020
6674
Италианската мафия съхранява боклука си в България?

„Мафията вижда боклука като новия кокаин, а България е желана дестинация за съхранението му”. Това споделя Антонио Никацо, един от най-големите експерти по Калабрийската мафия Ндрангета.

Никацо е работил заедно с прокурора Никола Гатери, организатор на мегаакцията от миналия месец, при която бяха арестувани повече от 300 мафиоти. Как става работата с премахването на боклука, защо италианската мания се интересува от това и какво прави България подходяща за тази машинация?

„Нови и доста притеснителни факти се появиха след телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца. И по-точно, те търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, е споменавано често в разговора. Това означава, че връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност е станала много силна. Вече не говорим само за трафик на наркотици, който досега беше основната им дейност”, коментира Антонио Никацо.

Никацо, един от най-големите експерти по Ндрангета, е роден в Калабрия. Днес Никацо работи и живее в Канада и Съединените щати. Той изнася лекции в няколко Северноамерикански университета на тема „Мафиотска култура и поведение”. Проучва как действа Ндрангета и го разкрива на света като го публикува в книги – вече почти 40. Половината от тях са написани в съавторство с прокурора Никола Гатери, с когото от години се познават и работят заедно. Гатери е посветил живота си на битка с Калабрийската мафия и живее под полицейска защита от 30 години. Гатери ръководеше мега-акцията миналия месец, при която бяха арестувани повече от 300 мафиоти от Ндрангета в Италия, като между тях имаше и една българка.

„Ндрангета е мощна и жестока мафия. Там всички са роднини и никой никого не предава. Успяваме да измъкнем признание от 1 на 1000 ареста. Най-доходоносният им бизнес е кокаинът. Вече всеки го използва – това е наркотикът на масите. В Италия струва 50 евро за грам. В Колумбия цената е 1200 евро на килограм. Обаче от един килограм чист кокаин се правят четири за продажба.”, казва Гатери.

Според него шест мафиотски клана перат парите си в България. Причината е ниските данъци. Един от примерите е хотел на брега на Черно море, който струва 160 милиона евро. Строителството му беше спряно тази година – още преди да е започнало.

От известно време в Италия се говори особено често за връзка между Ндрангета, България и боклука.

„Ако онзи разговор не беше засечен, и ако влакът натоварен с боклук не беше спрян, тогава отпадъците можеха да бъдат изхвърлен някъде тук и никой нямаше да разбере”, добавя Никацо.

„Всъщност в Италия се складират токсични отпадъци. В добавка към онова, което стана известно като „Земя на огньовете” до Неапол, и други нелегални сметища бяха открити. Но обществото реагира изключително агресивно на тоновете токсичен боклук, който се стоварва там. Имаше протести и скандали. След това започнаха да товарят боклука на кораби и да го изхвърлят в Средиземно море, далеч от Италия. Но това не можеше да продължава до безкрай. Те се нуждаеха от нови места. В България очевидно някой им е помогнал. Този някой е направил така, че боклукът да дойде при българите. Със сигурност е имало места за съхранението му там. Много е вероятно от българска страна да има криминални организации, с които те са работили и преди това – може би при трафика на дрога. Обикновено схемата е тази, те са си спечелили взаимно доверието, а сега просто си сменят бизнеса”, каза Никацо.

„Нужни са пари за обработването на токсични отпадъци, за да не представляват те риск за здравето и живота на хората. Много пари. Следователно, много по-лесно е да го дадат на някого, който да го направи вместо тях. Парите наистина са много, но са доста по-малко от тези, които щяха да платят, ако сами трябваше да обработят боклука. От това се изкарват много средства, а рискът е минимален. Казано в числа – печалбите са десетки милиони евро”, допълни той.

„Със сигурност боклукът е източник на грамадни печалби. Макар други да го подценяват, мафията все повече се насочва към отпадъците, за да изкарва пари. Това е доходоносен бизнес, цялата тази индустрия, затова мафията я превзема”, обяснява Никацо.

Превод от „MBS News“