Италия и Франция подписаха пакт за засилено сътрудничество

Новини
20:09 - 26 Ноември 2021
851
Италия и Франция подписаха пакт за засилено сътрудничество

Италия и Франция подписаха договор за засилено двустранно сътрудничество на тържествена церемония в Рим, където самолети очертаха в небето трикольорите на двете страни.

Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги сложиха подписи под договора от Куиринале, наречен на името на президентския дворец, където се състоя церемонията, в присъствието на италианския държавен глава Серджо Матарела.

Може да се каже, че този документ ще остане в историята. Той не само укрепва връзките между двете основателки на ЕС, но дава заявка за ново лидерство на европейската сцена след оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел.

Подобен договор е рядкост за Европа и е едва вторият за Франция. Първият е Елисейският договор, подписан през 1963 г. от президента Шарл де Гол и канцлера Конрад Аденауер, поставил на нова основа отношенията между Париж и Берлин след Втората световна война. Допълнен е с договора от Аахен, подписан от Еманюел Макрон и Ангела Меркел през 2019 г.

Париж и Рим обявиха сегашния договор още през 2017 г., но се наложи да го замразят, след като властта в Италия беше поета от популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига". По-късно представители на двете партии предизвикаха най-острата дипломатическа криза между двете страни от 1945 г.

Договорът, чието съдържание още не е разгласено, предвижда засилено двустранно сътрудничество в дипломацията и отбраната, в дигиталния и екологичния преход, културата и образованието, икономиката, индустрията и Космоса. Предвижда се поне веднъж на три месеца италиански министри да присъстват на заседание на френския кабинет и обратното - по модела на Договора от Аахен.

Днес лидерите на двете страни потвърдиха, че документът бележи исторически момент в отношенията им. Той укрепва дипломатическите, търговските, политическите и културните си връзки, посочи премиерът Марио Драги.

Еманюел Макрон очерта и значението за цяла Европа, включително за обща геополитическа визия, изграждането на европейската отбрана, участието в борбата срещу незаконната миграция и трафиканти в защита на външните граници на Евросъюза.