Италия обяви дефицит от €10 млрд.!

Държавата подпомага по различен начин населението на Апенините - от ваучери за детегледачки до замразяване на кредити

Новини
16:57 - 12 Март 2020
3127
Италия обяви дефицит от €10 млрд.!

Правителството на Италия взе още едно важно решение - да подпомогне по най-добрия начин населението на страната. Националната криза бушува със страшна сила, а Ботуша е поставен под карантина!

Ето какво предвижда новият италиански правителствен декрет заради ситуацията с коронавируса, който трябва а влезе в сила след гласуване в парламента:

1. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса се замразяват за два месеца. След като кризата отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще трябва да се изплатят.

2. Налага се мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките от страна на домакинствата и на банковите заеми за малките фирми. Държавата им става гарант, за да не настъпва банкова криза заради неизплащането им.

3. Замразява се заплащането на данъци за два месеца (в края на март е срокът за плащането на местните данъци, така че се отнася предимно за тях).

4. Замразяване на плащането на осигуровките към осигурителните фондове. Ще се плащат след кризата, но още не се знае на какви вноски и в какъв срок.

5. Включване на всички работници от засегнатите сектори към Cassa integrazione - това е един държавен фонд, който позволява на техния НОИ (INPS) да изплаща заплатите на хора, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа. Разбира се, работещите ще си получават нормалните заплати от работодателите. Призивът е всички възможни дейности да се извършват от домовете.

6. Тъй като училищата и градините са затворени, родителите ще получат платен родителски отпуск, за да си ги гледат, а ако са принудени да ходят на работа поради естеството й, ще получават ваучери от 600 евро на месец за детегледачка.

Тези мерки ще струват на държавата 10 млрд. евро допълнителен дефицит. ЕС вече декларира, че ще разхлаби изискванията си за дефицита.

Освен това в Италия вече действат:

Доставки по домовете на хранителни стоки за всички възрастни над 75 г. - поети са от хранителните вериги.
Всякакви спекулации с цените на маски и препарати са забранени, преследвани и наказвани. Финансовата полиция вече е в действие, има арести.

За работниците и затруднените фирми имат и напълно безплатно здравеопазване (включително лекарствата). При съмнение за зараза, се обаждат на телефон и идват у вас да ти вземат проба. Абсолютно е забранено излизането.
Тъй като обдишващите апарати не достигат, вече се препоръчва да поискаш да дойдат да те вземат само при влошаване на състоянието.