Италия поиска финала на Европейското

УЕФА показа, че няма планове да сменя "Уембли"

Спорт
13:12 - 22 Юни 2021
1607
Италия поиска финала на Европейското

Италианският министър-председател Марио Драги поиска преместване на финала на Евро 2020 от "Уембли" (Лондон) на "Олимпико" (Рим) заради повишаване случаите на коронавирус в британската столица. Двубоят ще се проведе на 11 юли, като "Уембли" трябва да приеме и мачовете от полуфиналите.

"Да. Аз ще се опитам да спра провеждането на финала в страна, където COVID-19 се разпространява бързо и рискът от заразяване става все по-голям", заяви 73-годишният италиански премиер по време на пресконференция в Берлин след среща с германския канцлер Ангела Меркел.

На 21 юли Великобритания отчете 10 633 нови случая на коронавирус и петима починали от инфекцията. Италия пък регистрира 495 нови случая през последното денонощие и 21 починали от вируса.

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер също изрази готовност "Алианц Арена" в Мюнхен да отвори врати за финала. "Винаги ще сме щастливи да посрещнем още един двубой", каза Зьодер.

В същото време стана ясно, че УЕФА не планира да замени "Уембли" като домакин на полуфиналите и на финала на Евро 2020, съобщиха от Европейската футболна централа, след като италианският премиер Марио Драги призова финалната среща да бъде преместена от Великобритания поради нарастващите случаи на КОВИД-19.

Обединеното кралство е регистрирало 10633 нови случая на коронавирус и петима починали в понеделник, което общо е 4.63 милиона потвърдени случая и 127 976 починали от началото на пандемията.

УЕФА обяви в петък, че има извънреден план за отнемане на домакинството на финала от "Уембли", освен ако Великобритания се съгласи да освободи пътуващите чуждестранни фенове от 10-дневна карантина.

"УЕФА, Английската футболна асоциация и английските власти работят успешно в тясно сътрудничество, за да организират полуфиналите и финала на Евро 2020 на "Уембли" и не се планира промяна на мястото на тези мачове", заяви говорител на УЕФА.

Предвижда се "Уембли" да бъде домакин на полуфиналите на 6 и 7 юли, както и на финала на 11 юли. Италианският премиер Драги заяви вчера, че е за домакинството на финала в Рим, а не в "страна, в която заразените бързо нарастват". Вестник "Таймс" съобщи в петък, че Будапеща е алтернативен вариант, ако "Уембли" не е в състояние да приеме пътуващите фенове.