Италия забрани събирането на хора дори на погребения

На Ботуша са в сила крути мерки срещу разпространението на заразата

Новини
12:35 - 09 Март 2020
3950
Италия забрани събирането на хора дори на погребения

Италия на практика отцепи обширни райони от северната си част, включително финансовата столица Милано, в опит да овладее разпространението на коронавируса.

С правителствено постановление от 13 страници се доразвиват и затягат въведените от 22 февруари насам мерки. Всички нови правила са в сила до 3 април, съобщава БТА, цитирана от Нова тв.

ЗАСЕГНАТИ РАЙОНИ

Областта Ломбардия и провинциите Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро, Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано-Кузио-Осола, Верчели, Падуа, Тревизо и Венеция. Смята се, че в тези райони живеят общо около 16 милиона души.

ДВИЖЕНИЕ

В постановлението се казва, че хората трябва "да избягват всякакви придвижвания в и от" гореизброените територии, както и пътувания в тези райони извън такива "с доказана служебна необходимост или належащи ситуации по здравословни причини". На всички поставени под карантина лица поради заболяване с коронавируса се забранява да напускат домовете си.

В постановлението не се споменават доставките на стоки в и от тези райони и не се казва как ще бъдат прилагани правилата.

ЗАБРАНА НА СЪБИРАНИЯ

Преустановяват се всички прояви в държавния и частния сектор, от културната до спортната област, от религиозни дейности до панаирите. На кината, музеите, театрите, пъбовете, училищата по танци, букмейкърските къщи, дискотеките и ски станциите е наредено да затворят. Преустановяват се гражданските и религиозните церемонии, включително траурните. Училищата и университетите остават затворени. Не се спира обаче обучението на здравни специалисти.

РЕСТОРАНТИ

Баровете и ресторантите могат да работят само от 6 ч. сутринта до 6 ч. вечерта местно време и само при условие, че могат да гарантират, че клиентите ще седят на разстояние поне един метър едни от други. При неспазване на тези правила работата им ще се преустанови.

МАГАЗИНИ

Магазините може да останат отворени, но само ако гарантират безопасното разстояние от един метър между клиентите. Големите и средните търговски центрове трябва да затварят през уикендите.

СПОРТНИ ПРОЯВИ

Всички спортни събития и състезания се преустановяват, с изключение на професионалните събития, стига да протичат на закрито и под медицинско наблюдение. Гимнастическите зали, спортните центрове, плувните басейни и спа комплексите трябва да затворят.

ЗДРАВЕН СЕКТОР

Отпуските на здравните работници се отменят. Придружителите на пациенти до спешните отделения не може да останат с тях в чакалните без изрично разрешение.

Само за един ден починалите от новия вирус в Италия са 133-ма. Така общият брой на фаталните случаи достигна 366. 

Властите в Рим търпят критики за начина, по който започна карантината в северната част на страната. Според местни медии пътуването всъщност не е ограничено и много хора не са наясно какво е позволено и какво не. 

В същото време правителството плаши със затвор хората, които не спазват карантината. А под такава са поставени около 16 милиона души. В неделя почти цяла Северна Италия беше обявена за "червена зона".