Италия замразява плащанията по ипотеките

Идеята е да се помогне на малкия бизнес и на домакинствата да оцелеят по време на кризата

Новини
13:10 - 10 Март 2020
3086
Италия замразява плащанията по ипотеките

Плащанията по ипотеките ще бъдат замразени в цяла Италия вследствие на епидемията от коронавирус. Това съобщи заместник-министърът на икономиката на страната Лаура Кастели, цитирана от "Дейли телеграф" и Money.bg.

"Да, това ще бъде случаят, за лица и домакинства", каза тя в интервю за радио Anch'io, след като беше запитана за такава възможност.

Министърът от Движение "Пет звезди" поясни, че банките ще участват в тези мерки, но не каза за какъв период от време ще се прилагат. Идеята е да се помогне на малкия бизнес и на домакинствата да оцелеят по време на кризата.

Италианското банково лоби ABI обяви, че заемодателите, които представляват 90% от всички банкови активи, ще предложат мораториум върху дълговете за малките фирми и домакинствата заради икономическата нестабилност в резултат на епидемията.

По-рано Италия обяви, че ще инвестира 10 милиарда евро за подпомагане на икономиката и здравеопазването. Това би означавало, че бюджетният дефицит на страната ще достигне почти 3%, което е в нарушение на правилата на ЕС. Но Брюксел каза, че мерките на Рим няма да нарушат правилата.

Вчера Италия обяви пълна блокада в цялата страна. Държавата е най-засегната от вируса в Европа. В Италия има повече от 9000 случая на заразени с коронавируса и над 460 починали. Ограниченията включват забрана за пътуване; отмяна на събирания, баровете и ресторантите ще работят само от 06,00 часа до 18,00 часа; училищата и университетите остават затворени, забраняват се церемонии като брак, покръстване и погребение.