ИТН към ГЕРБ: Не чакайте безусловна подкрепа, ще ви е тежко с БСП (НА ЖИВО)

Експерти, а не политически лица във властта - твърдим го, откакто ни има, заяви Тошко Йорданов

Новини
12:42 - 15 Май 2023
4095
ИТН към ГЕРБ: Не чакайте безусловна подкрепа, ще ви е тежко с БСП (НА ЖИВО)

Предлагам експертно правителство с конкретни срокове, ясни приоритети и продължителност 1 година, преповтори исканата от ГЕРБ формула за краткосрочно управление кандидатът за премиер Мария Габриел на срещата си с ИТН. Тази формула може да бъде работеща, увери тя. 

Важно е да има приоритети, мерки и срокове, за да се излъчи това послание за последователност. Заставам с този въпрос - да помислим следващата стъпка за формата на правителство и да оставим детайлите, призова тя. 

Това е нещо, което ние сме казвали, откакто съществуваме - че в изпълнителната власт трябва да има експерти, а не политически назначени лица. Говоря за политици, които мечтаят да са министри и министър-председатели, уточни Тошко Йорданов.

Понякога не разбирам как водите преговорите, защото мина много време, а част от нещата, сега ще ги преповторим. За нас правилно е да има редовно правителство с широка подкрепа на повече партии. Всеки да е експерт в областта, която ще оглавява, останалото ще е безотговорно, заяви Йорданов.

Ние сме дясномислещи в икономиката, уточни шефът на ПГ на ГЕРБ. Той подчерта, че финансовото състояние на страната е зле, без разумен бюджет. Имате тежка задача да разговаряте с БСП. Били сме с тях в управление, отговорността е ваша, отбелязаха от ИТН.

Бюджет с недомислени харчове няма да подкрепим, отсече Йорданов.

Може би понякога няма да се изразявам толкова дипломатично, заяви Габриел. Ние държим да не бъдат рязани социалните плащания, уточни кандидат-премиерът на ГЕРБ.

Ние сме малка партия и математиката излиза и без нас. Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа, уточни Йорданов.