ИТН към "Възраждане": И нас, и вас ни сполетя една съдба, но по различно време

Партията на Слави подкрепи Костадинов за референдумите

Новини
13:32 - 02 Август 2024
1167
ИТН към "Възраждане": И нас, и вас ни сполетя една съдба, но по различно време

Акцент върху общата допирна точка - засилване на националните референдуми и възможността за организирането им поставиха още в началото на срещата си с "Възраждане" представителите на ИТН днес.

И нас, и вас ни сполетя една съдба, но в различен диапазон от време, каза депутатът Станислав Балабанов, правейки препратки към националните референдуми, инициирани от двете партии. "Вие по закон успяхте да извървите целия път, но парламентът постави ръка върху това", вметна той. И обеща като шеф на комисия следващата седмица, "ако има достатъчно време", да разгледат предложенията за промяна в закона за референдумите. ИТН искат да облекчат административната процедура.

"Въпреки различните точки по теми, общата допирна точка е, че и ние, и вие искаме хората да бъдат питани. Как ще гласуват и какво ще бъдат питани, това е тяхна воля. Вие събрахте необходимия брой подписи, а парламентът наруши всички процедури", каза Балабанов. Но уточни, че не коментират идеята на въпроса, а принципа за провеждане на допитване.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ще подкрепят законопроекта на ИТН. Призна, че в някои отношения са много по-радикални що се отнася до измененията в закона за референдумите.

"В някои отношения почти нямаме разминаване, но сме по-радикални за мълчаливия отказ и мълчаливото съгласие. Мълчаливото съгласие действа дисциплиниращо на администрацията. Искаме да обърнем ролята подчинен-подчиняващ, в момента гражданите са подчинени. не, че вашето предложение не е добро, но нашето е по-добро.