ИТН настояват за по-малко заместници на главния прокурор

Партията на Трифонов иска и край на командировките на магистрати

Новини
11:19 - 21 Юни 2023
1444
ИТН настояват за по-малко заместници на главния прокурор

Нови промени в Закона за съдебната власт предлагат от "Има такъв народ", след като той бе променен само преди месец, за да се намали нужният кворум за сваляне и назначаване на главен прокурор.

Три са основните положения в промените на ИТН - намаляване на заместниците на главния прокурор до двама, създаване на общи събрания във всички прокуратури и НСлС, за да могат да се номинират кандидати за административни ръководители, и пълна отмяна на възможността за командироване в системата на прокуратурата.

Така командироването на магистрати остава като способ за разрешаване само на кадрови проблеми само в съдилищата. Командироването е способ за заобикаляне на конкурсното начало чрез преки решения на административните ръководители на самия главен прокурор и това е публична тайна, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Той обясни, че предложенията целят ограничаване на възможността на главния прокурор да влияе над другите прокурори.

"Целта на настоящия законопроект е продължаване на реформата в системата на прокурорските органи чрез ограничаване на част от правомощията на главния прокурор, които и сега останаха недокоснати", обясни той.

"Възможността за смяна или отстраняване на главния прокурор без ограничаване на правомощията му крие реална опасност за извършване само на персонални промени при пълно запазване на средствата за въздействие, с които главният прокурор разполага по отношение на магистратите. Както установихте всички вие, особено юристите разбирачи от ПП и ДБ, се случи точно това в момента с новият и.д", каза Йорданов.