ИТН предлага да има вицепремиер по климата

ПП преговаря по енергийните въпроси за постигане на коалиционно споразумение

Новини
12:48 - 23 Ноември 2021
2642
ИТН предлага да има вицепремиер по климата

По време на преговорите с ПП по енергийните въпроси за постигане на коалиционно споразумение за създаване на правителство от „Има такъв народ” предложиха няколко базови принципи за развитие на сектора.

В преговорите от „Има такъв народ” /ИТН/ участваха експертите Иван Хиновски, инж. Благой Голобарев, Георги Чепишев, Александър Николов.

Според Иван Хиновски бъдещето развитие на сектора трябва да бъде резултат от редица стратегии и политики, които трябва да бъдат разработени и приложени. Това са стратегията за декарбонизацията на българската икономика; за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво; за проучване и развитие на собствен добив на петрол и природен газ, както тази за развитие на минните региони.

ИТН предлага промени в Закона за енергетика и други нормативни документи и създаването на нови административни структури в отговор на новите политики.

Това е зам.-председател на Министерски съвет по климата, Междуведомствен експертен и климатичен съвет, както и експертен енергиен съвет.

Другият базов принцип е, че Министерството на енергетиката трябва да представя ежегодни публично достъпни доклади за изпълнение на дейностите, които са заложени в Енергийната стратегия на България, а ръководството на ведомството да дава пресконференции за състоянието на бранша и изпълнението на тази стратегия на всеки три месеца.