ИТН привлече младите, електоратът на ДБ- най-образован

Актуални новини
12:50 - 05 Април 2021
5685
ИТН привлече младите, електоратът на ДБ- най-образован

Според данните на "Галъп" относно коя партия какви избиратели е привлякла при изборите, за „Има такъв народ” са гласували предимно млади хора, а електоратът на „Демократична България“ е с най-висок образователен статус. 

Изнесените данни показват, че ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили. 

Структурата на вота за ГЕРБ и близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС. 

БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП.

Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.   

Сред най-младите гласоподаватели победител е „Има такъв народ”. Техните гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.

Най-изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 000 потенциални гласове. Други около 60 000 гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „Има такъв народ“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.     

Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.

Излязоха да гласуват около 200 000 души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.