Ивайло Калфин: Мярката 60:40 е недомислена

Могат да си я позволят само някои, сигурно ще свърши работа на няма и половината, допълни той

Новини
17:17 - 11 Април 2020
2616
Ивайло Калфин: Мярката 60:40 е недомислена

"Не е хубаво да се променят послания, президентът доуточни своето. Очакването Правителството да излезе с план когато му дойде времето е разумно. От медицинска гледна точка мерките са правилни. Всичките тези изявления на държавни лидери почват да ми идват малко в повече, всички трябва да си вършат работата, но няма нужда от сутрин до вечер да гледаме само тях. С тези думи започна участието си в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" Ивайло Калфин, бивш социален министър и настоящ политик от АБВ.

"Ако някой се подвежда по рейтинга си и по проучвания на социолози, ще сбърка. Имало е изненадани президенти, че не са получили втори мандат. Мярката 60/40 е скъпа за бизнеса, могат да си я позволят само някои. Тя е частична, сигурно ще свърши работа на не и половината. Не може да се изчаква с това политиката към фирмите. България е страната с най-скромната мярка. Ние сме и с най-скромния БВП и заплати. Ако отделим същия процент като другите страни, ситуацията ще е различна", обясни той.

"Този, който работи в сивия сектор, не плаща работна заплата. Ако не са го осигурявали, сега най-много ще получи 300 и нещо лева. Сега проличава, че да се работи в белия сектор, е в интерес най-вече на работниците. Извънредното положение ще бъде свалено постепенно, сигурно още няколко месеца ще има ограничения. Всяко нещо до обяд, което се каже, се променя 6 пъти до вечерта. Хората, които остават без работа, работодателите не могат да си позволят да ги задържат. Мярката освен, че не е добра, прави друг рекорд – кара работникът да си седи вкъщи и да не работи", сподели Ивайло Калфин.

"Не може работник, който не работи и друг, който работи да получава еднаква заплата. Това прави мярката недомислена и недоправена, но държавата печели от нея. Тя получава 100 % от осигуровките и данъците, а плаща 60 %. Страните отлагат 40 % процента, не му слага ангажимент поне още 3 месеца да държи същите работници. 812 млрд. евро получаваме, които не сме предвиждали", каза още той.

"Каква е логиката на депутатите да се спре заплата на директора на Агенцията по заетостта и Инспекцията по труда? Над 1 млн. у нас са без доходи. Мярката с безлихвените кредити е най-добрата до момента. Осигуровките на тези, които са работили в чужбина няма да дойде от нашия бюджет. За да получиш обезщетение трябва да си работил в 12 от последните 18 месеца. При положение, че държавата нищо не ни дава, не мога да виня тези, които отиват в чужбина. Срамно е поведението на българския консул, сигурно не е лесно на външния министър", коментира Калфин.