Ивайло Мирчев: Притеснително е, че веднага бяха сменени всички шефове в АПИ

Кандидати за следващия Гешев има достатъчно, каза депутатът от ПП-ДБ

Новини
12:35 - 11 Юни 2023
6668
Ивайло Мирчев: Притеснително е, че веднага бяха сменени всички шефове в АПИ

"Начинът, по който харчеше служебното правителство, особено в последните месеци, там имаме доста забележки. Тепърва ще се видят интересни факти. Едното, от които вече се вижда. В момента, когато АПИ е отворила ценовите предложения, практически около 4 млрд. лева вече са обречени в какви пътностроителни фирми ще попаднат. Нещо, срещу което ние се борехме години наред, на което успяхме да устоим в 7-те месеца на управление на онази сложна коалиция от 4 партии. Виждаме, че АПИ, в рамките на 4 дни, когато се вижда, че служебното правителство пада, е успяло да отвори ценовите оферти, което означава, че едни 4 млрд. лева отиват в едни конкретни пътностроителни компании. По-притеснителното е, че конкурентните компании в съответната обществена поръчка, са били отстранени по технически критерии. Нещо, което е класика в последните 30 години".

Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

По думите му редовното правителство сега няма избор, защото след отварянето на ценовите оферти единствената възможност е да бъдат обжалвани обществените поръчки, което според него е много притеснително:

"Другото притеснително, което няма обяснение от АПИ, не случайно веднага бяха сменени шефовете ѝ, е защо конкурентите в  това състезание са били отстранени винаги на база технически критерии".

Мирчев подчерта приоритетите пред парламента и правителството - Бюджет 2023 и конституционната реформа на прокуратурата, след което Шенген и еврозоната.

Ивайло Мирчев изказа притеснение, че "странната активност" на главния прокурор Иван Гешев през последните седмици може да възпроизведе стария модел:

"Кандидати за следващия Гешев има достатъчно. Нашата цел не е просто да махнем Гешев. Това, което прави Гешев, е точно това, което не трябва да се прави. Тези, които ще го свалят, са същите, които са го избрали. Нашата цел е да направим такива промени в Конституцията, че никога да не се появи нов Гешев. ... Да имаме и прокуратура, и съдебна система, които поне малко да наподобяват румънските".