Ивайло Вълчев: България има нужда от българи, не от паспорти

Много от историческите личности, чиито портрети висят по стените в училищата, никога не са притежавали такъв документ, заяви човекът от екипа на Слави Трифонов

Новини
18:42 - 30 Януари 2023
2895
Ивайло Вълчев: България има нужда от българи, не от паспорти

"България има нужда от българи. Не от паспорти" - това заяви бившият депутат и сценарист Ивайло Вълчев от фейсбук профила на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов по повод вчерашното изказване на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

Ивайло Вълчев определи твърдението на Лорер, че битият в Република Северна Македония Християн Пендиков не е българин, защото няма български паспорт, а само българско самосъзнание, като меко казано цинично.

"Паспортът може да те направи „българин“ пред чиновниците. Самосъзнанието те прави българин пред България.

Очевидно господин Лорер няма и най-малка представа какво е да се самоопределиш като българин в Република Северна Македония", написа още той и допълни:

"Очевидно куп спортисти с български паспорти, хора, които не говорят и дума български и нямат никаква емоция към България, са по-достойни да бъдат защитавани от държавата, отколкото един младеж, дръзнал да се нарече българин в страна, където това не носи нищо, освен риск за живота и сигурността."

В заключение Вълчев се обърна към Даниел Лорер с думите:

"Господин Лорер, много от историческите личности, чиито портрети висят по стените в училищата, че и в кабинетите на държавните мъже, никога не са притежавали български паспорт. Но са били българи, наричали са се българи и са живели и умрели за това, да има България. Без паспорт. По съвест и убеждение."