Ивайло Вълчев: Конституцията не е лексикон

ИТН не е получила покана за разговори по конституционната реформа

Новини
12:51 - 15 Юни 2023
886
Ивайло Вълчев: Конституцията не е лексикон

"Само фразата искаме това, или не искаме това не върши работа. Конституцията не е лексикон, в който пишеш какви са ти желанията. Това е нещо, коеото трябва да се напише и да остане да работи". Това коментира в парламентарните кулоари Ивайло Вълчев от ИТН.

Партията все още не е получила покана за разговори по конституционната реформа, но също като БСП искат предварително да се запознаят с идеите за изменения. "ПП-ДБ имат партньор, с когото да правят конституционни реформи. Едва ли ще имат нужда конкретно от нашата подкрепа, но бихме искали да видим техните предложения. Искаме да видим материята, по която ще разговаряхме, а не да има поредната формална среща", добави той.

Според него президентът имал формалното право за взетото за Закона за съдебната власт." Това няма да промени нашето виждане и следващия път ще гласуваме по същия начин, след като бъдат изпълнени тези формалности", заяви той. И подчерта, че не е хубаво в едни ръце да се съсредоточава цялата власт. 

ИТН продължават да настояват главния прокурор да бъде" лишен от тия супер сили, които притесняват всички"  и са имали предложения как това да стане и без конституционни редакции а с "няколко прости действия в пленарна зала". Вълчев посочи и техните идеи за промяна на конституцията - разговор за президентска република и пряко избиране на главния прокурор.