Ивайло Вълчев: Референдум за паметниците на Съветската армия в Бургас и в Пловдив!

Служебните правителства трябваше да имат по-ограничени правомощия, заяви депутатът

Новини
10:00 - 21 Декември 2023
1814
Ивайло Вълчев: Референдум за паметниците на Съветската армия в Бургас и в Пловдив!

"Гражданите и в Бургас, и в Пловдив трябва да бъдат попитани за паметниците на Съветската армия, а в центъра на българската столица не би трябвало да има фигури на чужда армия, които да е по-високи от всички останали", каза заместник-председателят на ПГ от ИТН Ивайло Вълчев.

След като водещата Мария Цънцарова каза, че е добър текстописец и го пита защо не е предложил някой хубав текст за промяна на Конституцията, той каза, че основният закон на републиката не е като песен.

„Конституцията е доста по-различна от текст за песен, защото за второто си сигурен, че няма да го харесат всички и не ти е това целта. Песента не определя и как да тече живота на хората“, заяви бургаският поет, сценарист и депутат.

„Въпросът е какво не се харесва на хората, които са юристи. Почти нямаше сред тях човек, който да няма забележки“, подчерта пред Би Ти Ви той.

„Съдебната власт, която трябваше уж да бъде реформирана, а сега ще имаме един прокурорски съвет, който ще е назначаван от Народното събрание. Това ако не е висша политическа намеса в съдебната власт, не знам какво е. В съда влиза това, което реши прокурора, а ще имаме такъв съвет, в който шестима от десетимата му членове бъдат назначавани от парламента“, коментира Вълчев.

„Служебните правителства трябваше да имат по-ограничени правомощия, за да не се стига до смени в различните системи за сигурност. Те трябваше да организират избори и да си заминават. Аз се чудя как с тази Конституция не бе отнето и правото на самолета да се качва на самолета и да маха от стълбичката. Само това му остава“, добави той.

След като водещата го пита дали споделя аргументите на Румен Радев за чуждото гражданство и двойните стандарти за лоялност към България, той отговори, че тази тема е въведена не, за да обслужва едно евентуално бъдеще, а заради близкото минало, в което ще трябва да се окаже, че някой, който е заемал незаконно според тогавашната Конституция един пост, вече няма проблем. Целта е да се оправдае един човек, който ще се окаже, че е нарушил закона, подчерта депутатът.

Той коментира и блокадите на парламентарната трибуна, като изтъкна, че колегите му от ИТН не са протестирали срещу демонтажа на паметника в София, а целта е била да предизвикат нов разговор за Конституцията. Цънцарова обаче го пита не е ли работа на депутатите да пишат закони и да не пречат на тези, които предлагат законопроекти, на което бургазлията отговори, че да не ги възпрепятстват е едно, а да поправят глупостите, които други са сторили, е съвсем друго нещо.