Иван Димов с изложба в Галерия „Арте”

Култура
17:20 - 20 Март 2019
4447
Иван Димов с изложба в Галерия „Арте”

Известният художник, график и илюстратор Иван Димов изложи свои картини в столична галерия.

„Ако трябва накратко да определя изложбата, която Иван Димов представя в Галерия „Арте“, то е „безкрайните пространства на спомена“. И живописта му от последната година и акварелите от последните десет години го затвърждават като художник, който превърна в патент на своето изкуство изтънчената си сетивност, богатата цветна палитра, особеното третиране на светлината, която озарява разпръснатите в картината различни предмети от детския спомен”, споделя изкуствоведът проф. Аксиния Джурова по повод новата изложба на майстора на четката.

„Запазил учудването от света, Иван Димов е разгърнал чрез творбите си неговия спомен за божественото време на детството. Този, който решетката на времето е пресяла в живота му и е запазила от него само това, което е реалната днес представа за него”, добавя проф. Джурова.


„Чудя се как е възможно в деструкцията на нашето време да запазиш чистотата на детското сетивно възприятие, до степен да го обожествиш – нещо, което е направил Иван Димов в своята изложба. Остава само да му завиждаме благородно за този негов ненакърним свят, изпълнен със светлина и надежда. Една от картините си е нарекъл „Далечна близост“, а може би именно тя е разковничето, което поддържа духа му силен и сетивата ненакърнени и до днес”, казва още изкуствоведът.

Иван Димов е роден на 19 февруари 1943 г. в ямболското село Маломир. През 1970 г. завършва Висшия институт по изобразително изкуство „Николай Павлович” в класа по „Илюстрация“ на проф. Петър Чуклев.

Организира около 20 самостоятелни изложби, като първата е проведена в Париж през 1975 г. Носител е на различни национални и международни награди. Сред тях са: Национална награда за живопис „Захари Зограф“(1979), Международна награда за графика „Интерграфика“ (1984, Берлин) и Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“

Преподава в Националната художествена академия в специалностите „Живопис“ и „Изкуствознание“.