Иван Гешев: Бесен съм! До това доведе закриването на спецправосъдието

Новини
16:57 - 01 Октомври 2022
4286
Иван Гешев: Бесен съм! До това доведе закриването на спецправосъдието

"Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система за да оцелееш като човек би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най -точното описание."

Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БГНЕС относно случая, при който шуменският окръжен съд освободи под "домашен арест" 18-годишния Жечко Кюркчиев, който предизвика тежка катастрофа, причинила смъртта на 22-годишно момиче. Инцидентът стана на 28 септември вечерта в центъра на града, на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики". При катастрофата е пострадало и друго момиче от блъснатата кола, което е настанено в болница със средно тежка телесна повреда. От прокуратурата настояваха на Кюркчиев да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", а двамата адвокати на Кюркчиев, както и самият той - за "домашен арест".

"И не само и основно за този случай. Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно за обективно разследване и наказване на виновните лица при казуса в Шумен. От две години обясняваме, че имаме социален проблем, свързан с войната и жертвите по пътищата. Водещи сме в черната статистика в целия ЕС. Имаме предложения за по-тежки наказания и отнемане на МПС на дрогирани и пияни водачи. Повтарям вече за не знам кой път какво ще последва от това, че депутатите в предишното НС закриха Специализираната прокуратура и делата за организирана престъпност, корупция и тероризъм, ще се разследват, наблюдават и предават на съд на местно ниво в окръжните градове, където всички - най-малкото - се познават. А не по предишния успешен модел, сходен с този на САЩ /ФБР/ и Италия /прокуратурата Антимафия/. Ето това ще последва. Вижте какви съмнения има за ПТП, а представете си дело за организирана престъпност. И това не е укор към конкретен колега. Това знае и вижда в града си всеки българин. Цената плащат, - и за съжаление с години ще плащат, българските граждани. Всеки един от нас. И тя е мигрантската вълна, наркотиците, заливащи улиците и заплашващи здравето и живота на децата ни, пострадалите наши възрастни родители от бума на телефонните измами, от битовата престъпност и поредния дрогиран шофьор. И мисля, че ще дойде време българските граждани да попитат "защо" и "кой е отговорен". Защото това можеше да не се случи или поне да е в чувствително по малки размери. А дори един живот е безценен", коментира още главният прокурор.

Във фейсбук коментарите по темата за катастрофата изтъкват някои странности: При полева проверка на местопроизшествието непосредствено след катастрофата младежът дава положителна проба за наркотици. Пред съда е представена кръвна проба от лаборатория на ВМА-Варна, която е отрицателна за наркотици. Автомобилът, с който Кюркчиев предизвиква катастрофата, и който след нея бива оставен на охраняем паркинг на МВР за снемане на допълнителни доказателства, изненадващо се "самозапалва", като така са заличени ключови доказателства.