Иван Гешев вече е главен прокурор

Крими
14:47 - 17 Декември 2019
3757
Иван Гешев вече е главен прокурор

В Държавен вестник обнародваха указа на президента Румен Радев, с който освобождава Сотир Стефанов Цацаров от длъжността главен прокурор на Република България. Така от днес държавата има нов обвинител номер 1 - Иван Гешев, който бе избран с 20 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет. 

Утре, в сряда, на 18 декември, той ще встъпи в длъжност официално, след като Цацаров му предаде ключа за прокуратурата. Това ще стане на церемония в зала "Тържествена" в Съдебната палата. 

Документът на Радев е издаден в София на 13 декември 2019 г. и е подпечатан с държавния печат. Указът е предложен от правосъдния министър Данаил Кирилов. 

Вчера президентът Румен Радев подписа указа за освободжаване на Цацаров от поста главен прокурор.

Цацаров бе избран за шеф на Антикорупционната комисия - КПКОНПИ. Мандатът му като главен прокурор изтича на 10 януари 2020 г., но смяната ще се осъществи предсрочно.

Номинацията му за Комисията беше издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти", макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях. От БСП признаха кандидатурата за силна, но Корнелия Нинова предупреди, че ще гласува "против". По време на дебатите преди гласуването в пленарна зала от БСП разкритикуваха не само номинацията, но и самата концепция на комисията.

Гешев бе назначен за главен прокурор с указ на Радев номер 273 от 26 ноември 2019 г. - или иначе казано 2 седмици преди да освободи Цацаров от длъжността.