Иван Хиновски: Има депутат с 50 ВЕИ централи от по 30 кВч

Скоро цената на тока ще се нормализира, прогнозира енергийният експерт

Новини
14:37 - 21 Декември 2021
3444
Иван Хиновски: Има депутат с 50 ВЕИ централи от по 30 кВч

Eнергийният експерт и бивш депутат от "Има такъв народ" Иван Хиновски разкри, че "има депутат с 50 ВЕИ централи от по 30 кВч".

"Познавам го лично. Те са няколко, не е само един. Но е много трудно да се идентифицира пряката връзка, че това е техен интерес, защото тези фирми не се водят на тяхно име. Не е декларирано, защото техните имена не стоят зад активите на тези дружества", обясни Хиновски, но отказа да каже имена.

Той бе категоричен, че това е общоевропейски проблем за конфликта на интереси в енергетиката и е редно да се намери някакъв механизъм, с който депутатите поне да ги  декларират и да се изключват от вземането на такива решения.

Според Хиновски скоро цената на тока ще се нормализира. Той обаче очаква, че мораториумът ще падне. По думите му анализите показват, че има решение за успокояване на регулирания пазар. "Има условия да получим символични поскъпвания от 1,3% ръст на електроенергията и 3% на отоплението. Рисково е да се изземе цялата евтина енергия от АЕЦ „Козлодуй" и да се вкара в регулирания пазар", обясни Хиновски.

По думите му в механизма, който ще предложат от „Има такъв народ”, се стига до 90% компенсация на разликата.

„ТЕЦ Варна се движи много иновативно. Централата е нужна на енергийната система. Тя е опорна генерираща мощност в район, в който има непостоянно електропроизводство”, поясни той.