Иван Иванов, КЕВР: До 30 юни 2024 г. токът за бита няма да се вдига

Премахването на НЕК като обществен доставчик означава, че крайните потребители ще купуват енергия директно на борсата

Новини
15:44 - 13 Септември 2023
2517
Иван Иванов, КЕВР: До 30 юни 2024 г. токът за бита няма да се вдига

Държавата трябва ясно да успокои битовите потребители, че до 30 юни 2024 година цената на електрическата енергия няма да бъде променяна.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Цената на тока се вдигна на годишна база с по-малко от 4 процента. Това е поносимо предвид сегашните нива на инфлация, посочи Иван Иванов.

Промените в закона за енергетика са в закъснение на нашите планове с около една година, каза председателят на КЕВР.

Либерализацията на пазара на електроенергия е важна и е заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост.

КЕВР даде силно критична позиция на първоначалните предложения за промени в закона. Министерството на енергетиката до голяма степен се съгласи с нас и затова сме направили малко забележки на следващата редакция, а и те могат да бъдат изчистени между първо и второ четене, каза председателят на Регулатора.

С предложенията за промени в Закона за енергетиката Националната електрическа компания (НЕК) престава да е обществен доставчик и цената на тока ще се формира по квотен принцип.

Премахването на НЕК като обществен доставчик означава, че крайните потребители ще купуват енергия директно на борсата,

посочи Иванов. Ако искаме да защитим интересите на битовите потребители трябва да има компенсация за тях спрямо пазарната цена.

КЕВР посочи сумата, която е нужна и тя е в рамките на 1,4 млрд. лева.

Добре е, че Министерството на енергетиката, прие да се ползва годишния ценови период на КЕВР, а той определя цената на тока на 1 юли, а не от началото на годината, добави той.

С промените в закона се дава ясна възможност КЕВР да определя и пределните цени на производителите на тока и това дава възможност сумата от 1,4 млрд. лева силно да бъде намалена.

Имаме прозорец от 9 месеца, в който КЕВР заедно с МЕ ще намерят най-щадящия вариант за битовите потребители, каза председателят на регулатора.

Не бива да се спекулира, че либерализацията на пазара на тока ще настъпи в началото на 2026 година, както предвижда проектозаконът, защото Европейската комисия не посочва точна дата за това, каза още Иван Иванов. 

По-рано днес комисията по енергетика одобри с 18 гласа "за" и нито един против или въздържал се законопроект за ратифициране на Споразумението за изменение номер 1 към Споразумението за предоставяне на подкрепа за проекти от 30 януари 2019 г. между Комисията за енергийно и водно регулиране на Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие.