Иван Костов на 70: Ще празнувам с Елена и дъщерите вкъщи (СНИМКИ)

Новини
17:45 - 23 Декември 2019
8853
Иван Костов на 70: Ще празнувам с Елена и дъщерите вкъщи (СНИМКИ)

Най-коментираната политическа фигура още от зората на прехода - бившият премиер Иван Костов навършва 70 днес. Макар че вече няколко години е извън политиката и рядко говори публично, думата на някогашния лидер на десницата винаги предизвиква интерес и се чува и от съмишлениците му, и от неговите критици.

Иван Костов на трибуната на Народното събрание по време на премиерския си мандат. Зад него е парламентарния шеф Йордан Соколов, а от другата страна - финансовият министър Муравей Радев

Костов е известен с консервативните си възгледи и привързаността към семейството. Командира не обича шумотевицата и големите тържества, затова и сега, на 70-годишния си юбилей, ще остане на домашната трапеза с най-близките - със съпругата си Елена, двете си дъщери и внуците. 

С годините - и още докато бе премиер, но най-вече след като падна от власт, Костов си спечели куп  врагове, но и много почитатели, които с гордост се наричат костовисти. Едни го определят като най-успешният премиер на всички времена, други го охулват, че е разпродал България на олигарси за жълти стотинки по време на приватизацията.   

Костов и първия син премиер Филип Димитров

Самият той, при представянето на книгата си "Свидетелства на прехода" през април тази година сподели, че повече от 20 години името му е несправедливо очерняно, което е донесло много болка на семейството му.

Иван Костов с лидера на "Обединени земеделци" Анастасия Мозер. Зад тях е шефът на Демократическата партия Александър Праматарски

Въпреки че е вече на солидна възраст, към най-силния лидер на десницата продължават да се сипят критиките, че е основен виновник за разцеплението вдясно, след като през 2003 напуска СДС и през 2004-а създава новата партия ДСБ.   

Иван Костов по време на мандата си като премиер и Надежда Михайлова като външен министър на визита в Белия дом

Еуфория след падането на кабинета Жан Виденов. Симпатизанти поздравяват Иван Костов за победата на изборите 

„Политиката е грях. Докато бях във властта, нямаше как да бъда смирен, защото когато си там, си подложен на постоянни нападки”. Така философски отвърна на нападките Костов пред хиляди свои почитатели във Военния клуб в София на представянето на книгата си  „Свидетелства за прехода - 1989-1999”.

Командира сподели, че на излизане от властта се е почувствал абсолютно сам, забравен и от близки съратници, и от приятели. 

"Най-важна е вярата в демокрацията, но тя трябва да се защитава постоянно и трябва да бъде бранена, иначе просто изчезва. Признавам, че след като излязох от властта, се почувствах ужасно сам, обграден само от неколцина приятели. Беше труден период...”, изповяда се Командира.

Костов напусна политиката през пролетта на 2013-а година, като пусна прочувствено обръщение към привържениците във видео, което имаше десетки хиляди гледания. По-късно създаде и свое Център за анализи и управление на рискове. 

Бившият премиер твърди, че политиката не му липсва и се чувства много добре далеч от водовъртежа на държавните и партийни събития.