Иван Костов написа 600 страници мемоари

Книгата на бившия премиер излиза на 11 април в 5000 тираж

Новини
13:38 - 26 Март 2019
3944
Иван Костов написа 600 страници мемоари

Иван Костов изпълни обещанието си и написа мемоари. Бившият министър-председател дебютира с книга след по-малко от месец. Костов разказва от първо лице историята на бурното първо десетилетие на прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Книгата е озаглавена скромно „Свидетелства за прехода“ и ще се появи по книжарниците на 11 април. Тя излиза с логото на изд. „Сиела”.

На около 600 страници политикът бърка в една от най-дълбоките и все още незараснали рани на близкото минало. Като пряк участник в него, Костов разрива своя поглед към процесите, през които преминава държавата до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. Освен своята истина, Иван Костов представя важен исторически документ, който вероятно ще провокира нов, може би болезнен разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

В анонс на книгата проф. Калин Янакиев представя Костов като „държавника, реформатора, строителя на съвременна България“. По думите на Янакиев, център на „Свидетелствата…“ не е Костов, „а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране“.

Премиерата на „Свидетелства за прехода“ е насрочена за 11 април от 18,30 ч. в Централния военен клуб. Участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Интересът към мемоарите на Костов е огромен, признаха от „Сиела”. Книгата излиза в първоначален тираж от 5000 копия.