Иван Костов пред феновете: Политиката е грях

Изповеди
20:25 - 11 Април 2019
4675
Иван Костов пред феновете: Политиката е грях

„Политиката е грях. Докато бях във властта, нямаше как да бъда смирен, защото когато си там, си подложен на постоянни нападки”. Това обяви пред хиляди почитатели във Военния клуб в София бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов при представянето на своята книга „Свидетелства за прехода - 1989-1999”, видя репортер на Lupa.bg.

„Повод за написването на тази книга са моите внуци. Защото, израствайки, започнаха да задават въпроси, а дядо им беше достатъчно красноречиво описан”, подчерта Костов, визирайки ударите, които получи след като слезе от голямата политическа сцена.

„Най-важна е вярата в демокрацията, но тя трябва да се защитава постоянно и трябва да бъде бранена, иначе просто изчезва. Признавам, че след като излязох от властта, се почувствах ужасно сам, обграден само от неколцина приятели. Беше труден период...”, изповяда се Командира.

И попита защо хората, които са работили за делото на демокрацията, не са защитили постигнатото през бурните години на прехода, а са се отказали от него. Бившият премиер скромно отбеляза, че "не Костов  е направил реформите", а правителството, администрацията и хората на България.

„Много се вълнувах покрай издаването на книгата, дори плаках”, не скри вълнението си синият лидер. И с усмивка добави: "Може би с възрастта съм станал леко сантиментален..."

Бившият премиер сподели и тезата си за водача: "Лидерът казва:"Следвайте ме, а не "Ще ви следвам." 

„Свидетелства за прехода - 1989-1999” бе представена пред огромната аудитория от фенове от проф. Калин Янакиев, който описа книгата в типичния си философски стил. Той заяви, че това е книга на "един силно вярващ в историческата истина човек" и носи белега на трагизъм. Но именно това не му е донесло народната любов, а народния ропот. Тези свидетелства дават отговори срещу много клевети, и то само с аргументи, поясни проф. Янакиев. 

Писателят Захари Карабашлиев, главен редактор на издателство "Сиела", бе по-цветен, като направи следното сравнение: "По-лесно е да си капитан на кораб в океана, отколкото на малка шхуна с пробойни в коварно и мрачно море."

На премиерата на книгата дойдоха политици от десния спектър - Христо Иванов, Атанас Атанасов, Стефан Тафров, Радан Кънев, Екатерина Михайлова, Йорданка Фандъкова, Муравей Радев, Евгени Чачев, Евдокия Манева и т.н. Репортерът ни забеляза, че събитието не бе уважено от нито един представител на лявото.

Както по-рано Lupa.bg съобщи премиерата на книгата на бившия премиер се радва на огромен успех, като пред Военния клуб се изви огромна опашка от желаещи да си вземат автограф от него. Цената на творбата е 22 лева с меки корици и 27 лева - с твърди. По наша информация, "Сиела" са отпечатали 5000 екземпляра с меки корици и 2000 с твърди.

Текст: Валерия Йонкова, снимки: Агнес Методиева