Иван Пенков: Назначенията на шефове на служби често се стиковат с чужди посолства

Чуждите посолства имат думата кой е подходящ или неподходящ, заяви бившият зам.-шеф на военното разузнаване

Новини
20:35 - 30 Май 2023
2397
Иван Пенков: Назначенията на шефове на служби често се стиковат с чужди посолства

Шефовете на служби се назначават по предложение на правителството с указ на президента, това каза пред БНТ бившият зам.-директор на Военното разузнаване Иван Пенков.

По думите му, в много случаи тези назначения се съгласуват с чужди служби и чужди посолства:

"Разбира се, че трябва да се вярва на изтеклия запис, защото такова съгласуване се прави в нашата практика на назначаване на шефове на службите за сигурност - за вътрешна сигурност и за външна сигурност. То протича по различен начин, но става чрез посланика или чрез резидента на разузнавателната служба на това посолство."

Той допълни, че единствено е изненадан, че съгласуването е направено преди да бъде съставен кабинетът и без увереност, че той ще бъде съставен. Определи като добра практиката по съгласуване и не споделя мненията на опозицията, която говори за национално предателство. Припомни, че такова съгласуване е било абсолютно задължително по време на Варшавския договор.

Пенков уточни, че "назначаването на шефовете на разузнаването, на сегашната ДАР, а преди Национална агенция по разузнаването и военното разузнаване и то във време, когато България не е била член на Алианса - между 2000 и 2010 г. се правеха такива съгласувания."

Той заяви, че точният термин е запознаване на съответното посолство с идеята кой да оглави дадена служба. Съответно решението остава на България, възможно е единствено те да кажат, че съответният кандидат е подходящ или неподходящ.

Поводът за неговия коментар са думите на Асен Василев в записа, разпространен от Радостин Василев: "По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главния секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля, и военно, не знам дали ще опитваме. Това са наши хора, които са определени от посолството, даже имената са синхронизирани с посолствата".