Иван Шишков обеща пари за проекти за водоснабдяване и канализация

От Камарата на строителите сигнализираха, че има сериозни рискове за тях заради липсата на средства

Новини
10:34 - 26 Март 2023
1622
Иван Шишков обеща пари за проекти за водоснабдяване и канализация

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков увери, че правителството ще направи всичко възможно да подпомогне завършването на всички инфраструктурни проекти. В ефира на БНР от Камарата на строителите сигнализираха, че има сериозни рискове за ВиК-а проектите заради липсата на средства в размер на общо 450 млн. лв. за довършването им.

Инж. Иван Моллов обясни, че индексацията по проектите, одобрена в размер на 15 процента, е крайно недостатъчна и разликата до реалното поскъпване трябва да бъде поета от държавния бюджет.

От своя страна министър Иван Шишков отговори, че тези средства не са никак малко:

"Веднъж оперативните програми, по които се ползват парите, се осигури 15% индексация, а другата част индексацията, която касае ВиК дружествата, те също ще бъдат осигурени, за всяко ВиК дружество по различен начин, така че не смятам, че обхватът на парите, за които наистина се нуждаят, е чак толкова голям, защото индексацията касае на практика само период, в който строителство следва да бъде индексирано, тоест 15% върху целия договор не е никак малко. Държавата ще трябва да направи всичко възможно да осигури финансиране на индексацията. Всяка възможност от бюджета, която ще имаме. Вярвайте, че ще бъде дадена правилно".