Иванчева лансира безумна версия за искания подкуп

Според заместничката й Бияна Петрова, ставало дума не за хилядарки, а за 240 лева, дадени на заем за... самолетен билет

Новини
15:09 - 05 Февруари 2020
4764
Иванчева лансира безумна версия за искания подкуп

Безумно обяснение за искания подкуп от строителния инвеститор Александър Ваклин дадоха днес подсъдимите Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова пред съда. По думите им, Биляна Петрова брояла точно 240 лева, когато ѝ се обадила Иванчева и в този момент това било записано със специално разузнавателно средство (СРС). Това стана ясно във финалните обяснения на бившата зам.-кметица на „Младост“ Петрова по делото за подкуп, което е на финала си на втора инстанция.

Петрова хладнокръвно поясни пред съда, че точно, когато я „закачили“, произнесла репликата „240 общо и стават 12 по 20, двеста и четиридесет общо“. Тези думи обаче били свързани не с рушвет, а с пари, дадени назаем на Иванчева. Тъй като, видите ли, Биляна Петрова със своята карта ѝ купила самолетни билети на тази стойност. Според прокуратурата, на предприемача Александър Ваклин за плановете му да построи 12 000 кв. м в „Младост“ е поискан подкуп по 20 евро на квадратен метър.

Според Петрова обаче на СРС-то се чува Иванчева да пита: „Лева или евро?“, тъй като била изненадана от добрата цена, на която заместничката ѝ намерила самолетните билети. Точно предния ден пък зам.-кметицата станала жертва на фишинг измама, блокирала си дебитната карта и затова поискала от кметицата парите си спешно. Не е ясно дали съдът ще приеме това безумно обяснение на Петрова.

На днешното финално заседание на втора инстанция, апелативният спецсъд на няколко пъти отказа доказателствени искания на Биляна Петрова – да се изискват справки от КПКОМПИ, от община „Младост“, да се виждат още свидетели на разпит и др. Петрова изненадващо поиска и отвод на едната съдийка от състава – Мариета Неделчева, тъй като е одобрявала СРС срещу нея, когато била в спецсъда. Това също не бе удовлетворено.

Така на практика съдебният състав, председателстван от шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев обяви делото за изяснено от фактическа гледна точка. След като подсъдимите се запознаят още веднъж с веществените доказателства, в късния следобед се очаква да започнат финалните пледоарии.

На делото в съда присъства и Петко Дюлгеров. Той дойде едно залепено с лепенка око и се оплака, че идва от офталмологична операция. Преди няколко месеца Дюлгеров прекара инфаркт.

Припомняме, че на първа инстанция Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост“, който според обвинението е посредничил при подкупа Петко Дюлгеров, получиха тежки присъди, съответно 20, 15 и 12 години.