Иванов : Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук , а то се казва Филчев

Председателят в оставка на „Да България“ каза, че битката му не се е обезмислила

Новини
10:54 - 27 Юли 2024
1947
Иванов: Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук, а то се казва Филчев

„Аз бях обявен от всички за основен отговорник и виновен за всичко. Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук. Кошчето за боклук се казва Никола Филчев“

Това заяви по бТВ председателят в оставка на „Да България“ Христо Иванов, след като вчера Конституционният съд (КС) отмени част от последните промени в Конституцията, засягащи частта със съдебната реформа.

„Филчев е модел. При него стана ясна пълната лудост на това да концентрираш толкова власт в един човек на върха на една репресивна институция, каквато е прокуратурата и в същото време да няма никаква възможност за контрол върху тази фигура“, добави Иванов.

„Има модели, в които прокуратурата е централизирана, но там тя винаги е поставена под ясен демократичен и граждански контрол от политическата система. Или прокуратурата е децентрализирана, за да не може да се концентрира толкова власт в едни ръце“, коментира той.

„В България има модел който е безпрецедентен, и който КС обяви за елемент на нашето държавно устройство. Всъщност КС каза, че България е прокурорска република. Най-сетне това нещо беше признато. Но се харесва това нещо, независимо, че това състояние на нещата нарушава европейски стандарти и препоръки“, добави Христо Иванов.

„Само ден преди това фамозно решение излезе доклад на Европейската комисия, от който зависят милиарди. На конституционните съдии им е толкова важно да запазят модела Филчев, че заплашиха интеграцията на България в Шенген, защото ключов аргумент, за това да бъдем допуснати в шенгенското пространство, беше именно тази конституционна промяна. Заплашват европейското финансиране. Но това няма никакво значение за тях, защото става дума за огромна власт“, каза още той.

„Моята битка не се е обезсмислила. Напротив. Беше доказано колко е важна, защото ако тези промени не пречеха в Конституцията, те нямаше да бъдат отменени. Това, че бяха отменени по този начин, е доказателството за това колко голям проблем има“, коментира Иванов.

„Всички промени, които бяха насочени към това съдът в България да бъде структурно приведен в съгласие с европейските стандарти за независимост, бяха отменени, за да се запази безконтролността на главния прокурор и неговото всевластие. Това стана, позовавайки се на едно изключително спорно решение на КС от 2003 година, произнесено по искане на Филчев. Всички знаят, че това решение той го е писал“, уточни той.