Иванов: Сбъркахме в този парламент! Не стигнахме до хората

Два са важните въпроси за 48-то НС - войната и корупцията, отсъди на финала лидерът на ДБ

Новини
14:28 - 29 Юли 2022
3457
Иванов: Сбъркахме в този парламент! Не стигнахме до хората

На финала на този парламент, нека си отговорим на въпроса как ще се управлява републиката? Нека си отговорим на този въпрос, призова Христо Иванов от парламентарната трибуна. 

Съжаляваме, че в този парламент забравихме и не можахме да отстоим, че парламентът съществува заради опозицията. Не е място, в което се управлява властта. Тя се дава на избори. Фактът, че тук сме събрани с опозицията – тя има инструментариума на процедурно бавене. Но парламентът е  спирачка на властта и на твърде лесните и бързи решения – затова е възникнал.

Не можахме духа на този парламент да го разберем. Сбъркахме и сгрешихме, че не дадохме адекватно представителство на опозицията в комисиите, даде детайл Иванов.

Забравихме за задължението си да говорим за избирателите като за целия народ и че наистина трябва да представляваме целия народ. Което значи да не повтаряме като курдисани собствените си тези, а да стигаме до хора, мислещи различно от нас, отсъди лидерът на ДБ

Трябва през цялото време да правим някакви мостове. Когато говорим за диалогичност – този толкова любим спорт – нашата длъжност е да събираме тъканта на това общество, а не просто да формираме  някакви мнозинства. Да издигаме нивото на политическия дебат. Парламентът, освен всичко друго е роза на времената. Има процедурно време, бюджетно време, геополитическо време.

В тази зала всичките времена се събират и се превръщат в национална съдба. И особено нашите недостатъци - когато се увличаме в лекотата да атакуваме, да унижаваме опонентите си, нека опитаме тази, които ще сме в следващия парламент – да си го спомняме това.

Два са много важните въпроси – за войната и за корупцията, отбеляза лидерът на ДБ. За корупцията не е важно да осъдим едни или други лица, тя изисква промяна на националната политическа система. Изборът е каква политическа култура носим - дали тази на едноличните решения, или на колективните решения, на споделяне на отговорността на бавното съвместно обсъждане. Прощавайте, ако някой се е обидил, докато сме обсъждали нещата заедно. Не ни достига политическа култура, и аз като лидер казвам, че не правим достатъчно. Ако нямаме култура за колективна решаване, никога няма да се справям с корупцията, може да окаушим някого, но няма да се справим с корупцията, увери Христо Иванов. 

Корупцията започва от руския модел. И аз можа да кажа хубави неща за руската култура и изкуство. Но нека се изправим пред реалността, че ние сме изправени пред агресия, заяви Иванов. Трябва да защитил нашия живот и свобода, нашия модел на икономическо развитие, каза той.