Иванов: Страната ни няма време за още едни избори

Ако получим третия мандат, ще направим всичко, за да съставим кабинет, увери лидерът на ДБ

Новини
17:54 - 08 Юли 2022
1830
Иванов: Страната ни няма време за още едни избори

Страната ни няма време да ходи на още едни избори. Има реална възможност да направи крачка към приемането на еврото и Шенген. Това е периодът, в който трябва да стартираме
усвояването на Плана за възстановяване, да се справим с инфлацията и енергийната криза“. Това заяви лидерът на ДБ Христо Иванов пред Би Ти Ви.

Лидерът на ДБ обясни, че ако третият мандат отиде при тях първо ще се направи една декларация, която да установи в НС дали има подкрепа за националните приоритети. И чак тогава ДБ ще се опита да състави кабинет. Иванов допълни също, че е по-добре да се мисли в посока на технократски кабинет, а партиите да се отдръпнат по-назад.

Но има опасност да се повтори всичко и да изпуснем прозореца, който е необходим за важни задачи. Заради това, ако ни дадат третия мандат, ще направим всичко да направим правителство. Не толкова политическо, допълни той. Имаме въможност да приключим интеграцията на България в НАТО и ЕС.

Предстои енергийна криза, която е глобален проблем. Има процеси, които ще изпуснем времето, което е необходимо.

Христо Иванов притеснен, още не са обсъдили как ще се вземат решенията в новия кабинет
Още една разделителна кампания ще е фатална. Почваме винаги с позитивна кампания, и след това идва раздялата.

Правителството трябва да е технократско и с ясен хоризонт. Например до 1 януари 2024 г. когато трябва да въведем еврото. И ярките политически фигури трябва да отстъпят. 

Най-голямата грешка до момента било феодализирането на министерствата. "И се стигна до лозунга - във вашето министерство е мафията", припомни Иванов.