Ивелина Василева: Създавате паника и истерия, не предлагате нищо

Италианските карабинери свършиха повече от екоинспекторите в министерството, репликира Манол Генов

Новини
10:58 - 24 Януари 2020
2402
Ивелина Василева: Създавате паника и истерия, не предлагате нищо

Много критики към управлението, но твърде малко конструктивни предложения как да се решат проблемите. Това бе сентенцията в изказването на шефа на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева в дебатите по вота на недоверие. 

"В мотивите има повече от 20 страници критики за сектор „Води“, а само едно изречение в алтернативата на БСП "Визия за България", заяви депутатката от трибуната в пленарна зала. Василева обвини левицата, че с искания вот на недоверие единствено подсилва страховете на хората, създава истерия и напрежение. 

„Грижата за природата е грижа за хората, а чистата и здравословна околна среда е предпоставка за по-добри условия на живот. Затова нашето отношение към днешния дебат е сериозно. Ние внимателно се запознахме с мотивите към внесения от БСП вот на недоверие. За жалост не виждаме същото сериозно отношение от страна на колегите към днешния дебат. Колеги, не ни изненадахте, защото това, което демонстрирате е неконструктивен и градивен подход, а самоцелни критики и стремеж за създаване на паника, истерия, напрежение и подсилване страховете на хората.", обърна се към червените депутати Василева.

И подчерта, че в околната среда вредите се нанасят бързо, но възстановяването отнема дълги години. Затова трябва да се подхожда с много висока степен на отговорност“, каза тя. 

„Още от 2009 г. работим за законодателна рамка, която е изцяло хармонизирана с европейската. Държим на строг контрол, защото посегателството срещу околната среда е посегателство срещу хората. Там, където има слабости и пропуски, всеки носи своята отговорност“, каза още Василева.

„Твърдите, че много пъти сте повдигали темата, но нямате нито едно законодателно предложение. Напротив, подкрепяте нашите, което означава, че одобрявате политиката ни. Давате заявка за управление, но на практика нямате какво да предложите. Вашата алтернатива е „Визия за България“, където темата за околната среда е тотално неглижирана. На темата са отделени само няколко абзаца. Критикувате, но не давате решение. В мотивите по вота има повече от 20 страници критики за сектор „Води“, а във вашата алтернатива има само едно изречение за водите“, заяви още Василева.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че десетилетия наред във ВИК сектора не е имало инвестиции. Само за няколко години иградихме над 2500 км ВиК мрежа и пречиствателни станции за отпадъчни води, 51 наброй. Повече, отколкото са построени по време на целия зрял социализъм", удари по БСП шефката на Комисията по околна среда и води.

След изказването на Василева, депутатът от БСП Манол Генов направи реплика, че Ивелина Василева е пропуснала да каже, че операцията на италианските карабинери е свършила повече работа по отношение на екологичната политика, отколкото всички екоинспектори в министерството.

Ивелина Василева му отвърна, че където има незаконосъобразни действия, те трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона.