Ивет Горанова на нов финал

В Будапеща нашето момиче ще играе с Туба Якън

Топ
07:06 - 26 Октомври 2023
2324
Ивет Горанова на нов финал

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова постигна пет поредни победи, а на полуфиналите елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга (Украйна) и се класира за финала на Световното първенство по карате в унгарската столица Будапеща.

В категория 55 килограма "кумите" Горанова спечели в драматичен двубой срещу вицешампионката от Токио Терлюга с 6:4 в повторение на финала на олимпийските игри в японската столица преди две години. Срещата беше изключителна във всяко едно отношение.

Българката водеше с 5:4 минута и 17 секунди преди края, когато играта трябваше да бъде подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и Терлюга първоначално спечели с 14:11. От българския щаб подадоха веднага контестация заради съдийската грешка с времеизмерването, която беше уважена и срещата беше подновена при 5:4 минута и 17 секунди преди края.

Горанова спечели още една точка и победи Терлюга с 6:4, за да достигне до срещата за златото. Личен треньор на българката е Йована Прекович, олимпийска и европейска шампионка по карате.

"Това беше най-дългата, най-интересната среща на шампионата. Тя се играеше единствено на всички татамита и всички гледаха само тях двете. Беше изключително драматично, но Ивет показа страхотен характер и спечели", разказа специално за БТА треньорът в националния отбор Борислав Иванов.

Преди достигането си до полуфиналите българката, която е бронзова медалистка от последните два шампионата на планетата, се наложи на старта над Мадина Садигова (Азербайджан) с 2:1, след което преодоля и Асма Чариф (Франция). В третия си двубой Горанова победи Циу-Пин Ку (Тайван) с 6:0, а после спечели и срещу Фатеме Саадати (Иран) с 1:0.

На финала в събота олимпийската шампионка от Токио 2020 ще спори за златото с представителката на Турция Туба Якън, четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално.