Ивет Григорова пред Lupa.bg: Не съм се изкушавала моделите ми да заработват по друг начин

Нещо за четене
11:00 - 17 Април 2020
13601
Ивет Григорова пред Lupa.bg: Не съм се изкушавала моделите ми да заработват по друг начин

Lupa.bg разговаря с модната шефка Ивет Григорова. Тя е родена на 3 март, има зад гърба си кариера на модел и повече от 25 години развива успешен моден бизнес, има 2 дъщери и любим мъж. Голямата й дъщеря е актрисата Луиза Григорова-Макариев, а по-малката Кристина също тръгва по стъпките на кака си и вече втора година ходи на уроци по актьорско майсторство. Шефката на модна агенция „Ивет фешън“ говори за фалшивите модни агенции, как момичетата се превръщат в супермодели, за коронавируса, за дъщеря си Луиза, за мъжа до себе си – бизнесмена Атанас Минев и за Великден.

- Г-жо Григорова, наскоро фалшива модна агенция се представяше като дъщерна на „Ивет фешън“ и зарибява момичета, които да снимат фотосесии по бельо. Как ще коментирате случая?

- Всичко, което се случва е много възмутително. Не мога да повярвам, че има подобни хора. Една неизвестна дама има наглостта да раздава обещания и да говори от името на  "Ивет Фешън". Никога не съм чувала името й, но тя категорично заявява, че е мой партньор. Обидно ми е, защото 25 години сам градила името на агенцията и не е редно да се появяват някакви хора, които да злоупотребяват с репутацията ни и да се опитват да печелят дивиденти. Много съм благодарна на медиите, които дадоха гласност на случващото се, защото тази мнима модна мениджърка е искала от момичета да се снимат по бельо и не се знае тези кадри за какво са били предназначени. Понякога момичетата, които мечтаят да работят като модели, са по-наивни, искат възможно по-скоро да се изявят и снимат, и е достатъчно да чуят познато име (в случая „Ивет Фешън“), за да се подлъжат и хванат на въдицата.

Смятам, че от изключително значение родителския контрол, за да могат по-възрастните да преценят дали това наистина е реален ангажимент, който идва от името на "Ивет Фешън". В противен случай може да се стигне до доста неприятни ситуации. При такива съмнителни предложения,  близките на един бъдещ модел винаги трябва да се свързват с модната централа, да отворят уебсайта или социалните мрежи на агенцията, да се информират за нейните координатите или директно да дойдат до офиса, за да потърсят информация.

- През декември отбелязахте 25 години от създаването на модната ви агенция. Направихте ли си равносметка и каква е тя?

- 25 години не са никак малко и естествено, че целият ми екип направи своята равносметка. Връщайки се назад във времето и минавайки през трудни и сложни моменти, считам че съм създала  една модна агенция, с реноме и престиж, която работи на българския и все по-динамичния международен пазар. Създала съм страхотен екип от професионалисти, „Ивет Фешън“ работи с над 150 модела,  контактуваме и си партнираме с професионални агенции от цял свят. Името ми е синоним и гаранция за качество и професионализъм.

- През годините за много модни агенции са се носили слухове, че момичетата извършват и други услуги срещу заплащане. Вие успяхте да съхраните имиджа на модната ви агенция. Какво ви костваше това?

- Няма как името на агенцията да се свързва с подобни услуги. Това е моят избор. Аз съм създала агенция за професионални модели, занимаваща се само и единствено с моделинг. В едни смутни години съм получавала такива предложения и оферти, но категорично съм ги отклонявала. Никога не съм била изкушена да направя каквото и да е било друго. Такъв е моят морал и ценностната ми система. Знаете, че имам две дъщери и не мога да си представя да ми мине подобна мисъл през главата.

-  А ако някое момиче реши само да се изкуши?

- При положение, че някое момиче реши да си изкуши, без моето или на агенцията знание, това е неговият личен избор. Но в никакъв случай това не се толерира и подкрепя от нас.

- Имате два модела, които са блокирани зад граница - Розмари Тишер, която е в Чили и Любомир Петков, в Индия. Кога ще успеят да се приберат?

- Поддържаме постоянна връзка с моделите ни. Както в България, така и в чужбина. За щастие Любо вече се прибра. Онзи ден кацна, вече си е в София и е под карантина. Розмари все още е в Чили, където също стои под карантина. Седи в хотелския апартамент. Живот и здраве, ако всичко е наред, ще се прибере на 29 април. Тогава й е билетът за връщане.

-  Вие самата страхувате ли се от коронавируса?

- Честно казано не изпадам в крайности. За мен това е вирус като всеки друг. Естествено, трябва да бъдем по-предпазливи и да спазваме всичките хигиенни мерки, както и дистанция, но страшното за този вирус е, че е непознат. Седя си предимно вкъщи, гледам да нямам много контакти с хора. Когато се налага отивам до агенцията за няколко часа, иначе работя предимно от дома си.

- Как успявате да превърнете свенливи тийнейджърки в уверени супер модели?

- Това ни е работата и не бива да ви разкривам изцяло тайната,  но имаме училище за модели,  където първоначално се обучават, а след това имаме редица разговори с тях. Постепенно правят фотосесии, ходят на кастинги и стъпка по стъпка се превръщат в професионални модели.

- Защо сте била против дъщеря ви Луиза да тръгне по вашия път и да се занимава с мода?

- Като всяка майка и аз си мислех, че детето ми все още е много малко. Тя беше на 14 години, но имаше огромно желание, на ръст беше по-дребна от необходимите мерки и аз изчаках да мине малко време. Мислех, че все още не е зряла за тази професия.

Още от малки давам шанс на дъщерите си да взимат сами решенията за живота си. Аз ги насочвам, но ги оставям те да решат как да поемат отговорност за решенията си. В крайна сметка оставих Луиза сама да вземе това решение. Не съжалявам, че я пуснах, защото Луиза се върна пораснала, много по-самостоятелна и дисциплинирана.

Ивет с двете си дъщери Луиза (в ляво) и Кристина (в дясно)

- Как се чувствате, когато ви представят като „майката на Луиза“?

- Чувствам се като една горда майка на успяла дъщеря. Чувството е страхотно, защото за един родител най-хубавото е детето му да го надмине, да направи нещо повече от него. Много се гордея и с двете ми дъщери. 

- Как успя да ви спечели мъжът до вас Атанас?

- Той има много качества и нещата станаха постепенно. За любовта няма определение, а за самото влюбване смятам, че няма реално обяснение. Тук няма въпроса от типа на „как“ и „защо“, това просто се случва. Атанас ме спечели с много качества, той е моята половинка, продължение на всичко това, което съм търсила. Ние имаме много общи интереси, мислим по един и същи начин и гоним едни и същи цели. Чувстваме се щастливи заедно. 

- Имаше слухове, че мислите за трето дете и сватба. Имате ли такива планове?

- Не, не правим такива планове. Това е Божа работа и ако Господ е рекъл, това наистина ще се случи.

Григорова с любимия си мъж Атанас


- Какви са ви плановете за Великден?

- При тази ситуация на пандемия и социална изолация няма как да правим планове. Най-вероятно ще си останем вкъщи, със семейството. Може би Луиза и Мартин ще дойдат при нас, за да отбележим този светъл християнски празник.

- Месите ли козунаци, боядисвате ли яйца?

- Козунак още не съм месила, но не се знае тази година дали няма да изненадам семейството си. Яйца с удоволствие боядисвам. Най-много ми харесват моментите с моите дъщери, когато се съберем и забавляваме от сърце.

-  На какво дължите перфектния си външен вид – диети, спорт или ген?

- Всичко е комплексно. Генът е много важен, но не е достатъчен. Човек трябва да се поддържа, за да изглежда добре. Спортувам, гледам да се храня здравословно, да се движа повече, но смятам, че в основата на всичко е това как се чувстваш отвътре. Ако си щастлив и обичан, това ще си проличи и отвън. Най-красивата жена е тази, която е влюбена и обичана. 

- Спазвате ли строги диети?

- Никога не съм била привърженик на строгите диети. Храня се умерено, ям по малко, избягвам тестено и пържено. Е, понякога и аз си позволявам да пробвам от някоя вкусна италианска пица.

- Може ли да ни издадете някой ваш бюти съвет.

- Една от тайните ми е, че всяка сутрин и вечер нанасям хидратиращ крем. Веднъж в месеца ходя на козметик, където ми правят различни процедури. Мога да издам още една женска хитрост. Два пъти дневно мажа устните си с мед, като по този начин те стават меки и сочни.