Ивет Лалова подкара 40 на плажа

Родната красавица официално е призната за най-бързата бяла жена в света

Спорт
16:38 - 18 Май 2023
5669
Ивет Лалова подкара 40 на плажа

Една от най-големите гордости на българската лека атлетика – Ивет Лалова, навърши 39 години на плажа Коста Адехе край Тенерифе. Крависата атлетка се похвали, че за започването на четвъртото си десетилетие ще подари на феновете си нов уебсайт.

Родена в семейство на спортисти, Ивет активно тренира от малка. Първоначално се занимава с плуване и гимнастика, докато не открива голямата си страст, на която отдава живота и мечтите си – леката атлетика.

През 2003 г. на Европейското първенство за юноши и девойки до 19 г. в Тампере, Финландия, печели титлите на 100 м и 200 м. На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа“ в Пловдив Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек. – нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона. С това постижение Ивет влиза в историята и си спечелва 6-то място във вечната световна и на 2-ро място във вечната европейска ранглиста. Освен това официално е призната за най-бързата бяла жена в света.

Две години по-късно Лалова чупи бедрена кост на десния крак след сблъсък с друг лекоатлет по време на загрявка. След удара бедрото на Лалова е раздробено, като феморалната кост е толкова деформирана, че между нея зее разстояние от няколко сантиметра. В крака на Ивет е сложен 38-сантиметров пирон, а лекарите са категорични, че атлетката ще проходи, но едва ли ще може да тича нормално отново.

Седем години по-късно – на 28 юни 2012 г., на европейското първенство в Хелзинки Ивет опровергава прогнозите и побеждава става първа на спринта от 100 метра с 11 секунди и 28 стотни и отново е най-бързата бяла жена в Европа.